El proper dimarts 24 de gener, Sant Celoni acollirà l'acte final del projecte europeu BeWater. En ell, es presentaran les 33 accions recollides en el Pla d'Adaptació de la Conca de la Tordera, un dels quatre plans desenvolupats pel projecte juntament amb altres tres de Xipre, Eslovènia i Tunísia. L'acte, obert a tothom, també ha de servir per valorar les opcions reals d'implementar el pla d'adaptació, elaborat a partir de la col·laboració entre científics, gestors i un ampli ventall de persones i col·lectius relacionats amb la conca de la Tordera.
Els plans de les quatre conques presentats pel BeWater el passat octubre parteixen de condicions ambientals, socioeconòmiques i polítiques molt diferents, però comparteixen una sèrie de reptes comuns, en particular assegurar la quantitat i la qualitat de l'aigua. En total proposen 102 opcions de gestió que es podrien adoptar en els futurs processos de planificació per al desenvolupament de cada conca.
Pel que fa a la conca de La Tordera, el grup de treball ha elaborat el primer pla d'adaptació a escala de conca que s'ha fet a Catalunya. En total, es proposen 33 accions per a assegurar la quantitat d'aigua (7 accions per aquest repte), per a millorar la salut de l'ecosistema (10 accions), per mantenir o millorar la qualitat de l'aigua (4 accions) i per fer una gestió integral de l'aigua (9 accions). Les tres accions restants es proposen per fer front a dos o més reptes a la vegada.
D'aquestes 33 accions n'hi ha quatre de prioritzades. La primera és la d'acordar estratègies de gestió forestal adaptativa, que incloguin una visió àmplia i integrada de tots els elements de l'ecosistema. Així, "cal coordinar les pràctiques de gestió dels boscos amb les de gestió de l'aigua per a tenir una millor comprensió de com interaccionen el bosc i el cicle local de l'aigua", explica Annelies Broekman, investigadora del CREAF i responsable del Cas d'Estudi de la Tordera.
La segona és la creació d'un centre de participació permanent, que sobretot faciliti l'accés a la informació i potenciï la iniciativa i la participació de la societat en processos de decisions que els afecten directament.
En tercer lloc, cal mantenir el règim de cabal ecològic del riu, és a dir, el cabal mínim per garantir que el riu pugui mantenir les seves funcions vitals. Per a fer-ho possible, "és necessària una nova normativa que faci compatibles les extraccions dels diferents usos de l'aigua amb el manteniment del cabal ecològic", comenta Anabel Sánchez, investigadora del CREAF i coordinadora del projecte BeWater.
Finalment, es recomana crear un pla integral per a la protecció del delta de la Tordera. Aquest pla, a més de la protecció i recuperació de les zones humides, els aqüífers, la costa, els ecosistemes marins i altres espais naturals, hauria d'incloure i harmonitzar les activitats socioeconòmiques presents a la desembocadura de la Tordera.
Web del projecte BeWater (en anglès)