Escut Ajuntament

Inici / Cultura / Entitats i Ciutadania / Impost de valor afegit (IVA)

L´IVA és un impost indirecte que incideix sobre el consum i grava els lliuraments de béns i prestacions de serveis de qualsevol naturalesa. Es un impost que es declara trimestralment amb un resum anual. És consideren prestació de serveis: l´exercici independent d´una professió, art o ofici, l´arrendament de béns o indústria, les cessions d´ús o usdefruit de béns mobles, els transports, els serveis d´hosteleria, de restauració o acampada, el dret a utilitzar instal·lacions esportives o recreatives.
Les associacions, en la mesura que, en el desenvolupament de les seves activitats, compren i venen béns i serveis, es trobaran en dues situacions:
  1. Quan entreguin béns i prestin serveis, hauran de repercutir (cobrar) l'IVA en el preu que en cobren.
  2. Quan comprin béns i serveis, hauran de suportar (pagar) l'IVA en el preu que en paguen
Tanmateix, les entitats de caràcter social podran demanar exempció d'IVA a la Delegació d´Hisenda en la circumscripció en la qual tinguin el domicili fiscal. Aquesta exempció no suposa en cap cas un benefici econòmic.
L'exempció s'aplica a l'IVA que l'associació ha de cobrar (IVA repercutit) mai a l'IVA que ha de pagar (IVA suportat) el que vol dir que totes les factures que rebi l'associació (telèfon, material d'oficina, lloguers, etc.) portaran l'IVA que correspongui al proveïdor.
Mentre l'associació no diposi del comunicat d'exempció cal fer la liquidació trimestral indicant que no hi ha hagut activitat sobre la que repercutir l'IVA. Aquesta liquidació s'ha de fer mitjançant el model 300