Turisme

Escut Ajuntament de Sant Celoni

TURISME

Rutes i llocs d'interčs
Passegem per la verneda, el bosc de ribera en galeria que ressegueix el riu
 • Distāncia
  1350 m.
 • Durada (caminant a 3 km/h)
  27 min.
 • Dificultat
  Baixa
 • Senyalitzada
  Sí, amb senyalitzaciķ bidireccional de la ronda Tordera-Pertegās
 • Aquesta passejada ressegueix la riera de Pertegās des del Parc d'activitats del Pertegās fins al barri de les Borrelles. L'itinerari transcorre integrament per una via marcada per a vianants i ciclistes i si es fa complet té uns 1350 m.

  Per accedir al passeig ens dirigirem al Parc de la Rectoria Vella i baixarem fins el corriol que ressegueix la riera. Si decidim fer l'itinerari sencer, agafarem el camí a l'esquerra que ens portarā fins el Parc d'activitats del Pertegās i tornarem enrere pel camí que coincideix amb l'antic camí de Santa Mōnica. Al principi, hi trobarem acācies, pollancres, verns i plātans. Un gran pollancre, amb el tronc recargolat, marca l'entrada al Parc de la Rectoria Vella. Al parc també hi trobarem quatre lledoners, un d'ells catalogat per les seves dimensions, i una bona colla de saücs. En aquest punt, el parc infantil arriba prācticament a tocar de l'aigua de la riera, en una extensa zona de plātans.

  Un cop sobrepassada l'Escola Bressol municipal, trobem les basses de la Mina de Can Matas sota dos grans desmais que marca l'inici del passeig del Pertegās prōpiament dit, i on podem veure carpins vermells, crancs americans i espiadimonis, aturant-se sobre el lliri groc. Des d'aquí i fins el pont del Pallerola, la riera transcorre mansa i endreįada, i hi trobem el roserar, amb estornells i tōrtores.

  A partir del pont del Pallerola, el passeig ens ofereix una rambla de lledoners que els escolars del municipi van plantar fa vint anys, i una bona colla de sōfores, arbres exōtics d'origen asiātic. Quan floreixen, s'omplen d'abelles i borinots. La riera, al seu torn, mostra a estones claps de verns i salzes, i a estones es mostra embardissada.

  Arribem als Quatre Ponts, que permeten travessar la via del tren. La riera fa en aquest punt un petit gorg, on podríem trobar, amb pacičncia, fins i tot alguna petita serp d'aigua. El breu tram que hi ha entre els Quatre Ponts i el pont següent, el de l'antiga carretera de Gualba mostra el Pertegās més salvatge, amb magnífiques mostres de verns, bogues i saücs pudents. Ens trobem al barri de les Borrelles, i l'espai adjacent a la riera l'ocupa un petit parc infantil que marca el final de l'itinerari. Si voleu, es pot creuar l'antiga carretera de Gualba i continuar resseguint el Pertegās al llarg del passeig de Francesc Fulla Xumbo, fins a la carretera C-35 (uns 250 metres) o més enllā, fins a la desembocadura amb la Tordera (uns 320 metres més).

   

  Icona audioĀudio: Un passeig pel Pertegās (Punt 7 Rādio, 26/04/2017)

 • Itinerari

  1. Parc d'activitats del Pertegās (foto)
  2. Parc de la Rectoria Vella (foto | info)
  3. Basses de la mina de Can Matas (foto)
  4. Pont del Pallerola (foto)
  5. Quatre ponts (foto)
  6. Parc infantil de Les Borrelles (foto)