Amb la primavera i a les portes de l'estiu, els veïns i veïnes de Sant Celoni començarem a queixar-nos que els arbres i les plantes tenen insectes i que aquests insectes molesten als carrers, les places i fins i tot sobre dels nostres cotxes i dins de les nostres cases.
En aquest article intentarem explicar, els avantatges i els inconvenients dels insectes que afecten la vegetació de les nostres ciutats, com podem combatre'ls i sobre les mesures que com a ciutadans podem emprendre per evitar-los.
Les plagues i malalties que afecten la vegetació en general, fluctuen en el temps per múltiples factors, entre els que cal citar:
Partirem de la base que "gairebé tots els insectes", per molestos que siguin, tenen alguna funció positiva, provenen aliment a d'altres animals, molts d'ells són bonics de contemplar i de veure'ls volar com passa amb les papallones i les libèl·lules. Els més beneficiosos a les ciutats són les marietes, que basen la seva alimentació menjant-se pugons (milions cada dia) i per tant ens eviten de tirar productes químics per les ciutats. Si en tirem per matar una mosca per exemple, també matem la marieta que es menja els nostres pugons.
Des de fa uns anys, no molts, tenim més coneixement de com evolucionen certes malalties i plagues en la vegetació urbana, que no sempre és igual a com evolucionen en el medi natural, això ha permès saber quins arbres i arbusts són més adequats per a un ús urbà i ornamental. Però l'arbre i la planta "perfecte" no existeix. Allò que per a algunes persones és bonic, per a d'altres és perillós, per exemple les flors de certs arbres; ofereixen color i olor a les ciutats, però si és una primavera plujosa, les flors aixafades pels nostres peus poden resultar relliscoses i perilloses. Passa el mateix a la tardor, en què molts arbres perden les fulles i es posen de colors espectaculars, dotant la ciutat d'una imatge típica de la tardor, que sense les plantes seria menys perceptible.
Els fruits proveeixen menjar a molts ocells i per tant fan més sostenible i equilibrada la nostra ciutat, en definitiva més viva. Els ocells se'n beneficien, però com en el cas de les flors, si els trepitgem, i si plou encara amb més motiu, poden resultar molestos (relliscades, pudor, sensació de brutícia, etc).
Hem de treure els arbres i les plantes per aquests factors?, és realment necessari renunciar als avantatges que ens proporcionen en general?, podem trobar mesures correctores?
Nosaltres creiem que sí i cada vegada és més comuna la lluita contra les plagues amb mètodes menys agressius o fins i tot sense productes químics. Apliquem tècniques d'endoteràpia -injeccions directes al tronc-; deixem anar si cal i veiem que no n'hi ha prous, milers d'insectes beneficiosos; per a la processionària posem trampes amb feromones i altres atraients, etc.
Però la ciutadania també hem d'implicar-nos no només notificant el problema al nostre ajuntament, cosa que ens va molt bé per a tenir un millor coneixement de les plagues a la ciutat. Podem implicar-nos escombrant la vorera més propera a casa nostra, o eliminant les herbes adventícies que surten a les nostres voreres i que en algun cas són nínxols per a la proliferació d'insectes, especialment el pugó.
Hauríem de tenir mosquiteres en totes les finestres i obertures de casa nostra. Les mosquiteres eviten l'entrada d'insectes, els petits que hi ha en els arbres, en els decampats, en els parcs i també impedirem l'entrada dels mosquits, entre els que destaca el mosquit tigre pels seus efectes sobre els humans.
Amb aquestes mesures correctores, amb les que podem col·laborar, evitarem dispersar a l'ambient milers de litres de productes químics i per tant contribuirem a la millora de la qualitat ambiental i en concret millorarem la qualitat de vida nostra, la dels nostres veïns i veïnes, ara i en les generacions futures.
Consells de col·laboració per a la ciutadania: