Adquirir habilitats per afrontar un bon procés orientador, incloent metodologies i recursos adequats.
Identificar els factors clau en la presa de decisions, és a dir, l’autoconeixement i el coneixement de l’entorn (oferta formativa i món del treball).
Explorar els condicionants que faciliten i dificulten la tria (familiars, socials, econòmics, educatius, psicològics i personals).
Conèixer les diferents opcions d’estudis en finalitzar l’etapa.
Saber utilitzar les fonts d’informació, actualitzades, per portar a terme la cerca d’informació
Esdevenir protagonistes actius i implicats en la construcció del propi projecte de vida i Professional.
Activitat adreçada a situar als joves com a protagonistes en la construcció del propi projecte de vida. Els criteris de tria. Els condicionants (conjunturals o estructurals) pel Projecte de Vida. L’autoconeixement. La cerca de l’oferta acadèmica i professional.
Tot el plantejament metodològic persegueix acompanyar i estimular als i les joves, en el procés de construcció del seu Projecte de Vida i Professional per fomentar la continuïtat educativa i com a via per fer una tria fonamentada. Fugint de plantejaments alliçonadors o que assenyalin vulnerabilitats, es planteja una activitat que, en primer lloc, motivi als i les joves i els apoderi en l’etapa en la que es troben. Se situa als joves com a punt central en el seu procés de presa de decisions. Una orientadora dinamitza l’activitat, tot combinant la part expositiva i la participació de les persones assistents. Es tracta que els i les joves, de manera individual i introspectiva, analitzin les seves característiques personals (personalitat, habilitats i competències, valors ocupacionals i interessos) i prenguin consciència de la importància que té l’autoconeixement en la presa de decisions. També es presenten els condicionants que poden interferir en aquestes decisions, perquè els i les joves sàpiguen identificar-los i tinguin elements per neutralitzar-los.
Finalment, l’activitat contempla l’exposició dels recursos amb els que els i les joves tenen al seu abast (possibles itineraris educatius i recursos d’acompanyament i orientació) per donar respostes a les seves necessitats. En aquest sentit, es preveu l’exploració, mitjançant una eina digital, de tota la informació i recursos als que poden accedir
Servei RUMB. Sax Sala – Centre de Formació, Ocupació
i Empresa del Baix Montseny
c/ Montserrat, 28
Telèfon de contacte:938674175 / 606943940
Referent de l'Ajuntament: Glòria Martori i Manoli Gallardo
Correu electrònic: rumb
www.santceloni.cat/rumb
Horari d'atenció: de 9 a 14 h