Més de 10 especialistes i una cinquantena de participants a la jornada tècnica Els boscos: on som i cap on anem
La jornada tècnica Els boscos: on som i cap on anem ha aplegat més de 10 especialistes i experts del món forestal davant una cinquantena de participants. La jornada, adreçada a persones vinculades a la recerca o la gestió forestal o simplement interessades en el coneixement del bosc, s'ha estructurat en dos blocs temàtics pensats per obrir punts de reflexió i debat de present i futur dels boscos. El Director General de Medi Ambient i Biodiversitat de la Generalitat, Antoni Trasobares, ha dut a terme la presentació, juntament amb l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu i el vicepresident del Centre de la Propietat Forestal, Xavier Alfaras.
El primer bloc, durant el matí, ha estat el de Ciència i gestió dels boscos, amb la participació d'experts en matèria de coneixement científic i tecnològic i professionals de la gestió i els treballs forestals. Aquests són, entre d'altres, Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF), Jordi Bartrolí, catedràtic de la UAB o representants de les associacions de propietaris del Montnegre i el Montseny.
El segon bloc, Ciència i societat, dedicat a la comunicació i a la divulgació del bosc i el seu paper en la societat del segle XXI tindrà lloc a la tarda amb Jordi Bartolomé, del Departament de Ciència Animal i del Aliments de la UAB o Roser Maneja, investigadora d'ICTA.
La jornada tècnica es du a terme a la sala Bernat Martorell de Can Ramis (plaça de la Vila 25, Sant Celoni).
Una quarantena d'artistes del Baix Montseny participen als concerts de la Setmana Bosc i Societat
Una quarantena d'artistes del Baix Montseny formaran part dels concerts i espectacles que es duran a terme d'avui dijous i fins diumenge, en el marc cultural de la primera edició de la Setmana Bosc i Societat.
Aquest dijous es celebrarà el concert Monts de llegenda, un concert familiar creat a través de les rondalles, llegendes i mites del Montseny i del Montnegre. Aquestes llegendes seran interpretades per artistes del municipi i comptaran amb l'acompanyament musical de set músics i pintura en directe. Aquest espectacle tindrà lloc a la sala gran del teatre Ateneu de Sant Celoni.
El divendres, a la sala petita de l'Ateneu, es durà a terme un espectacle multidisciplinar amb dosis de música, dansa i circ anomenat Flama de bruc. Aquest concert girarà a l'entorn del nou llibre de poesia de Pau Gener, amb el mateix nom, que a través de la lectura de poemes per part del mateix autor, seran el fil conductor de l'espectacle.
El dissabte, a la plaça de l'Església de la Batllòria, el poemari de bosc Mots de Monts unirà música i paraules de grans poetes de la contrada com Guerau de Liost, Mossen Pere Ribot, Marià Manent o Perejaume. Aquests poemes seran interpretats per actors i actrius locals que endinsaran al públic en la inspiració que Montseny i Montnegre han provocat.
L'Orquestra del bosc donarà per tancada la I Setmana Bosc i Societat. Aquesta orquestra de nova creació i amb música creada per l'ocasió, comptarà amb la presència de 30 músics dalt de l'escenari dirigits per Josep Maria Aparicio. Serà, doncs, el toc festiu de la setmana que omplirà de música moderna i alegra els jardins de la Rectoria Vella, el diumenge al migdia.
Concerts de la I Setmana Bosc i Societat (+ info)
Demostració de treballs de bosc a Sant Celoni, aquest dissabte d'11 a 15 h
Sant Celoni acollirà aquest dissabte una mostra de treballs de bosc amb empreses del sector forestal en motiu de la primera edició de la Setmana Bosc i Societat. Es tracta d'una exhibició de maquinària de bosc moderna, en la qual s'hi faran accions demostratives com l'estassa, l'aclarida i desembosc o la construcció d'una barraca de carboner i d'una carbonera. En total, seran 10 empreses i entitats forestals que participaran a la mostra.
El bosc torna a ocupar força gent, concretament al Baix Montseny una desena d'empreses dediquen la seva activitat al bosc ja sigui a través de l'explotació forestal, la neteja de boscos o a la biomassa. L'objectiu de tot plegat és “dignificar” la feina de bosc, “ja que a vegades sembla que si un cosa no la diu la ciència no existeix o no es té en compte”, diu el naturalista i un dels impulsors, Martí Boada. “Les persones que treballaven al bosc abans eren mal vistes, però amb la modernitat volem buscar als nous camperols”, afegeix. Aquesta mostra es durà a terme a l'esplanada del quilòmetre dos de la carretera BV-5114, direcció Campins.
Un dels àmbits principals de la Setmana Bosc i Societat és el de potenciar l'economia a l'entorn forestal, per avançar cap a un model de desenvolupament més sostenible i generador de noves oportunitats en el marc de la bioeconomia.