Escut Ajuntament

Inici / Cultura / Entitats i Ciutadania / Donar-se d'alta a l'Agència Tributària

  • Obtenció del CIF

Un cop la Associació està fundada, ha de començar a funcionar i per això necessitarà un Codi d´Identificació Fiscal (CIF), per aconseguir-lo ha d´anar a la delegació d´Hisenda més propera i presentar un imprès (el model 036) juntament amb una còpia dels estatuts, una còpia de l´acta fundacional ( amb l´imprès o segell d´haver-los presentat al Registre d´Associacions) i una fotocòpia del DNI del representant (president/a).
Com omplir el model 036?
A l´hora d´omplir l´imprès és important marcar les caselles següents:

  • casella 344: està obligat al pagament de l´IAE?, marcar NO
  • casella 351: indica quin article de la llei ens eximeix de pagar l´IAE
  • casella 620: està obligat a presentar declaració per l´Impost de Societats?, marcar NO
  • casella 622: té condició d´entitat exempta d´Impost de Societats?, marcar
  • casella 625:indica quin article de la llei ens eximeix de presentar l´Impost de Societats
  • casella 700: si des del primer dia pensen tenir alguna persona contractada han de marcar , la qual cosa els obligarà a presentar el model 110 cada trimestre (retencions als treballadors). Si de moment no volen contractar ningú, marcar NO i d´aquesta manera no hauran de presentar el model 110 fins que contractin algú
  • casella 702:si estan en un local on paguen lloguer i per tant en el rebut hi ha una retenció d´IRPF, han de marcar Sí. Si no estan a cap local on paguen lloguer, han de marcar NO

Si tot és correcte, us donaran un CIF provisional. Quan tingueu els estatuts ja registrats, haureu d´anar a buscar la targeta del CIF definitiu. Aquest CIF es demana una única vegada, l´associació sempre tindrà el mateix número.
Si va un altra persona, recordar-vos que aquesta haurà de portar una autorització signada pel president/a.

  • Exempció d´IVA

Si no demanen exempció, les entitats hauran de presentar cada trimestre el model 300(

www.aeat.es

), encara que no hagin fet cap factura i no tinguin cap moviment econòmic. Si es demana exempció, només hauran de presentar el model 300 quan l´associació tingui un ingrés amb IVA.L´exempció d´IVA no suposa cap benefici econòmic. Aquesta s´aplica a l´IVA que l´associació ha de cobrar (IVA repercutit) i mai al que ha de pagar (IVA suportat). Totes les factures que rebi l´associació (telèfon, material d´oficina, lloguers, etc.) portaran l´IVA que correspongui al proveïdor.Hi ha dos tipus d´exempció d´IVA:

  • Article 20.1, apartat 12 de la llei 37/1992 d´IVA: exempció a les associacions per a les quotes dels socis. La resta d´ingressos han d´anar amb IVA.
  • Article 20.3 de la llei 37/1992 d´IVA: exempció total a les entitats de caràcter social (protecció a la infància, assistència a la tercera edat, assistència a refugiats, acció social comunitària, assistència a refugiats...)

Fins que l´Agència Tributària no respongui concedint l´exempció, s´ha de presentar el model 300 cada trimestre.

Podeu consultar la delegació d'hisenda més propera