El dissabte 28 de juny, 60 persones van participar a la Sortida Cultural a la Catalunya Nord organitzada per l'Ajuntament. El matí es va visitar Vilafranca de Conflent, la vila dels amics geganters que ens visiten totes les festes i que han ajudat a preparar la sortida. Vilafranca està situada en un lloc excepcional, envoltada de muntanyes, sota el Canigó, a la confluència dels rius Tet i Cadí. La vila es va fundar al segle XI en aquest lloc estratègic i ha conservat intacte el seu recinte fortificat, que es va començar a construir el segle XI. En el segle XVII es va fer una obra molt gran per adaptar les muralles a les tècniques d'atac modernes, a base de canyons. L'enginyer militar Vauvan va dirigir aquesta renovació. Les muralles de Vilafranca formen part de les 12 fortificacions principals de Vauban a l'Estat francès i han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. També es va visitar la vila i l'església parroquial, que té dos portals romànics treballats amb marbre rosa. L'interior és gòtic, del segle XIII, i conserva escultures gòtiques i retaules renaixentistes i barrocs.
A la tarda es va anar al monestir de Sant Miquel de Cuixà, al peu del Canigó. La gran església és dels pocs temples preromànics que es conserven. Es va aixecar entre el 953 i el 974 i es caracteritza pels grans arcs de ferradura. Al segle XI, amb l'impuls de l'abat Oliba, es va construir el gran campanar romànic i la cripta del Pessebre, una extraordinària sala circular amb volta de canó recolzada sobre un sol pilar central. El claustre es van esculpir en marbre rosa en el segle XII, però actualment només se'n conserven dues galeries: la resta és al Museu dels Cloisters, a Nova York. Després de les destruccions dels segle XIX, Cuixà va tornar a ser abadia el 1919 i actualment és una filial de l'abadia benedictina de Montserrat.
Aquesta sortida ha estat un èxit i molta gent no hi ha pogut participar, per això es repetirà d'aquí a un parell d'anys. La propera sortida serà el dissabte 25 d'octubre, i s'anirà a Cotlliure, tot seguint la ruta de l'exili del poeta Antonio Machado, i al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera. Aquesta sortida ja es va fer l'any passat, però també es torna a repetir a causa de la bona acollida que va tenir. S'inclou dins de les II Jornades sobre la Memòria Històrica de Sant Celoni, que es faran pel novembre.