Escut Ajuntament

23/09/2024

contenidors tancatsPer millorar de forma important els actuals nivells de reciclatge, l’Ajuntament de Sant Celoni opta pels contenidors amb tancament electrònic i identificació de les persones usuàries com a nou sistema de recollida d'escombraries.

A Sant Celoni i la Batllòria tenim un dels nivells més baixos de recollida selectiva de la comarca (39%). Per fer-hi front, un dels acords del pacte de govern entre les dues formacions polítiques del Govern municipal de Sant Celoni (PSC i L'Alternativa) va ser la implementació d’un model mixt de recollida de residus, combinant porta a porta i contenidors tancats.

Amb aquest model es volia donar resposta a l'exigència de millorar radicalment els nivells de reciclatge i tenir uns carrers més nets i endreçats. El porta a porta incrementa el nivell de recollida selectiva notablement allà on s’ha implementat i amb els contenidors tancats es donava solució a les dificultats del porta a porta a les zones més denses del municipi.

Després de mesos de treball, els resultats de l’estudi econòmic mostren que aplicar el model mixt, tal com s’havia pactat, suposaria un increment important dels costos de la recollida de residus per als veïns i veïnes de Sant Celoni i la Batllòria. Per això s’han estudiat altres models que puguin complir amb l’objectiu d’augmentar dràsticament els nivells de reciclatge però amb un cost inferior. 

En paral·lel al cost, no podem oblidar que el canvi de model de recollida afecta els hàbits dels veïns i veïnes, per això s’ha cercat una gestió de les deixalles que pugui gaudir del màxim consens polític i social. En aquest cas el sistema porta a porta no comptava amb aquest consens, fet que posava seriosament en perill la seva correcta implementació.

És per això que l’Ajuntament de Sant Celoni apostarà per la implementació d’un model únic de contenidors tancats amb sistema d’identificació dels usuaris.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, l'Agència Catalana de Residus, a instàncies de la Unió Europea, obliga els municipis a repercutir el 100% del cost de servei de recollida i tractament de residus a la taxa municipal de residus i que aquesta sigui per generació. És a dir, que la taxa tingui en compte que qui més contamina, més paga. 

Tot i que l’any anterior ja es va fer un esforç per incrementar els ingressos de la taxa, buscant una fórmula tan justa com sigui possible, actualment, la taxa de recollida d’escombraries de Sant Celoni i la Batllòria només cobreix el 70% del cost del servei.

Sant Celoni i la Batllòria han de millorar substancialment el reciclatge dels seus residus i cal una aposta clara i efectiva per millorar l'estat de neteja de les àrees d’escombraries i l'abandonament de deixalles per part d'incívics. 

Són molts els reptes que tenim al davant en aquest àmbit:

  • Augmentar dràsticament el % de reciclatge
  • Aplicar una taxa per generació
  • Cobrir el 100% de la despesa de la recollida d'escombraries amb una taxa justa
  • Erradicar les pràctiques incíviques d’abocaments a la via pública

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Sant Celoni i la Batllòria es compromet a donar-hi resposta de la següent manera: 

  • Aplicar un model eficaç pel que fa a l’augment del reciclatge i eficient per tal de reduir costos
  • Informar i comunicar a la ciutadania, entitats i empreses per tal que puguin conèixer els canvis que es faran
  • Vetllar per no perjudicar les classes socials més vulnerables i establir una taxa per generació més justa
  • Destinar esforços humans, econòmics i punitius a lluitar contra les actituds incíviques

Seguim treballant per fer de Sant Celoni i la Batllòria pobles amables, nets i sostenibles.