Escut Ajuntament

Inici / POUM / Què és el POUM?

Què és el POUM?
Instrument de planificació urbanística que permet ordenar el territori municipal de manera integral i sota criteris de sostenibilitat

El POUM permet establir els usos del sòl i de quina manera creixerà i es transformarà el municipi. També determina quins espais i elements naturals i patrimonials s’han de protegir, quins eixos de mobilitat sostenible s’han de potenciar, així com on cal augmentar les zones verdes i equipaments, entre altres aspectes.

El POUM és un pla, no un projecte, que es desenvolupa en un escenari temporal a llarg termini, acostumant a tenir una vigència d’aplicació d’uns vint anys aproximadament.

La seva finalitat és dibuixar el Sant Celoni que volem per a les generacions futures, a partir de la definició d’un model que tingui en compte:

  • La utilització eficient del sòl com a recurs natural no renovable
  • Les necessitats socials, culturals i econòmiques del municipi
  • La protecció del medi ambient i els elements paisatgístics
  • La protecció del patrimoni natural, històric i patrimonial
     

El procés de tramitació urbanística requereix un procés de participació ciutadana, des dels treballs per a la redacció de l'avanç de Pla, fins a la finalització del període d'informació pública del document d'aprovació inicial.

La participació ciutadana en el marc del procés de redacció del POUM de Sant Celoni té els següents objectius:

  • Fomentar i garantir els drets d’informació, iniciativa i participació de la ciutadania en el procés d’elaboració del POUM.
  • Facilitar la divulgació de tota la informació, fent difusió del procés de redacció del POUM i dels seus treballs i resultats, a fi que aquest sigui un procés compartit.
  • Garantir la participació diversa, tenint especial cura per incorporar la perspectiva dels col·lectius amb menor visibilització i assegurant la incorporació de la perspectiva de gènere en el procés.
  • Generar espais informatius i de debat per tal de facilitar la comprensió del contingut dels treballs tècnics, recollir aportacions, suggeriments o propostes ciutadanes sobre els criteris que han de guiar el model urbanístic del municipi.
  • Divulgar els mecanismes que facilitin la formulació d’al·legacions en el marc del tràmit d’informació pública del document aprovat inicialment.