Turisme

Escut Ajuntament de Sant Celoni

TURISME

Rutes i llocs d'interès
Resseguim les darreres passes del famós guerriller antifranquista
 • Distància
  Recorregut de Quico Sabaté: 942 m.
  Itinerari complet: 1835 m.
 • Temàtica
  Història
 • Durada (caminant a 3 km/h)
  Recorregut Quico Sabaté: 19 min.
  Itinerari complet: 37 min.
 • El 5 de gener de 1960 Sant Celoni va ser testimoni de la mort d'un dels maquis més coneguts del franquisme. Francesc Sabaté Llopart també anomenat Quico Sabaté o El Quico comandà un grup de guerrillers que des del sud de França feia incursions a Catalunya. Va ser detingut i empresonat a França diverses vegades i va ser descrit com "L'Enemic Públic número u del règim franquista" en els mitjans de comunicació espanyols.

  Al 1959, en el seu exili a França, va rebre la carta d'un company condemnat a presó. Com a home lleial amb les seves amistats i d'acció, va decidir realitzar una incursió en territori espanyol al costat dels homes de la seva partida de maquis. A Sarrià de Ter els anarquistes van ser encerclats per la Guàrdia Civil al mas Clarà. Sabaté escapà, la resta del grup morí. Sabaté caminà tota la nit; seguidament romangué amagat durant el dia 4 de gener i la nit del 4 al 5 continuà avançant.

  El dia 5 de gener agafà un tren a Fornells de la Selva. Al ser delatat va haver de baixar del tren abans d'arribar a l'estació de Sant Celoni, al carrer Roger de Flor. Malferit buscà el metge del poble. Un pagès el dugué amb carro fins a cal metge, on no el van obrir. Sabaté demanà ajuda als veïns al creuament del carrer Santa Tecla amb el carrer Major, però ningú l'ajudà, i s'inicià una baralla amb un veí. La Guardia Civil i els sometents el trobaren i dispararen contra ell, causant-li la mort. El cadàver del militant de la CNT estigué tot el matí estès al carrer de Santa Tecla cobert amb un llençol. Actualment, en aquest mateix indret hi ha una placa commemorativa del seu assassinat.

  L'any 2010, amb motiu del 50è aniversari de la serva mort, l'Ajuntament de Sant Celoni va emprendre una sèrie d'actuacions per tal de recordar l'efemèride i dignificar la seva memòria. S'erigí un monument a l'indret on baixà del tren aquell 5 de gener del 1960, una escultura plana que evoca la seva figura en buits i ombres; es plantà un mural al pont que passa sota la via del tren prop de la porta de llevant, i s'endreçà i dignificà la seva tomba, al cementiri municipal.

 • Època
  1960
 • Itinerari

  1. Tomba (foto)
  2. Mural (foto)
  3. Monument (foto)

  Recorregut de Quico Sabaté:
  I. Sabaté fa aturar el tren i baixa (foto)
  II. Troba al Sr. Vives, que el puja al seu carro (foto)
  III. Sabaté i un veí es barallen (foto)
  IV. Mort de Quico Sabaté (foto)

  4. Placa commemorativa (foto)