Turisme

28/10/2015

  • Títol 1. Hospital Vell

  • 1. Hospital vell

  • imatge play ruta audioguiadaimatge anterior ruta audioguiada
    imatge següent ruta audioguiada
    imatge llista ruta audioguiada
    imatge idioma ruta audioguiada



     

  • Benvinguts a Sant Celoni, una vila plena d'història que tot seguit coneixereu fent aquest itinerari. Passejant pels seus carrers us podreu remuntar en el temps i descobrir els orígens i l'evolució d'aquest municipi que ja des de molt antic va ser un important centre de reunió per a comerciants i viatgers que anaven a Barcelona o Girona pel camí ral que passava per la vila.

    Actualment Sant Celoni es configura com un lloc privilegiat gràcies a la seva situació geogràfica, que permet als visitants accedir a diferents indrets d'interès natural i paisatgístic a més d'oferir-los una àmplia oferta cultural i gastronòmica.

    Els orígens de Sant Celoni es remunten a l'edat mitjana, època en què els primers celonins habitaven en masies disperses agrupades al voltant de la parròquia de Sant Martí de Pertegàs, la primera que es construí a la vila.

    En el segle XI els senyors del Montseny van fer construir una capella dedicada a Sant Celdoni al peu del camí ral que anava de Barcelona a Girona. El nom, que esdevingué el topònim de la vila primitiva, és originari d'un màrtir cristià. La bona situació geogràfica de la capella i l'empenta de l'orde militar de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, propietària de la vila des de 1151, propiciaren el creixement de cases al seu entorn, la seva fortificació i la creació del mercat fora muralla en el segle XII.
    El creixement del poble va fer que els portals que el tancaven per protegir-lo dels possibles atacs dels senyors dels contorns i dels bandolers i malfactors es traslladessin en diverses ocasions per adaptar-se a la nova configuració de la vila fins que van desaparèixer definitivament en el segle XIX.

    El recorregut comença en el barri de la Vilanova, la darrera ampliació de la fortificació que va allargar el carrer Major fins la cruïlla amb l'actual carrer Germà Emilià, situat a la vostra esquerra. Fins el segle XIX, s'hi trobava el portal que tancava el poble i que es va anomenar portal de Can Bonavida.

    La Vilanova era un barri típic de la petita pagesia i menestralia celonina i algunes de les seves cases conserven avui dia els portals originals.

    Amb aquesta ampliació, l'antic Hospital de Pobres i Malalts, un dels dos que existien en el municipi, va quedar inclòs en el barri.

    Conegut com Hospital Vell o de pobres i malalts de Sant Antoni Abad, era una institució benèfica i sanitària d'origen medieval.

    El centre estava format per l'hospital i la capella.

    L'edifici, distribuït en planta baixa i dos pisos, envoltava el pati central. A la planta baixa s'hi trobaven diverses cambres i la sagristia. Darrere la capella es trobava el refetor, la cuina i el rebost. Al primer pis hi havia habitacions per als malalts, mentre que al segon hi residia la comunitat de monges.

    A l'entrada de l'edifici podeu observar un gran portal d'arc de mig punt adovellat, amb un relleu a la part superior que representa la crucifixió. La capella es va reconstruir l'any 1752 i conserva un retaule barroc popular.

    Actualment, una part de l'edifici acull l'Oficina de Turisme, que a més d'oferir informació sobre els recursos del municipi, és punt d'informació del Parc Natural de Montseny i del Parc del Montnegre i Corredor.

    Continuarem el recorregut baixant pel carrer Major en direcció al centre.

Pujar al principi de la pàgina