Escut Ajuntament

Aquests dies de confinament estem vivint una situació desconeguda i incerta, que la podem sentir com amenaçant, tenir por davant d’aquestes circumstàncies és natural. La por és una resposta adaptativa que ens ajuda a mantenir-nos alerta i prendre les mesures necessàries per minimitzar riscos i protegir-nos. A més a més de la por també poden aparèixer altres emocions com l’angoixa, la ràbia, la incertesa, la tristesa, l’avorriment, l’estrès, el sentir-nos desconcertats o desorientats,…

  • Si ho veus possible comparteix com et sents a altres persones, d’aquesta manera pot ser que et reconforti sentir-te escoltat i que no estàs sol/a. L’Ajuntament posa a disposició un telèfon per atendre trucades que necessitin un acompanyament psicològic durant el període de confinament 93 867 51 94 i  647 76 95 46 (Servei d’Assistència Multiprofessional – SAM).
  • Davant de l’angoixa, la tensió, la por,... es poden fer algunes pràctiques de relaxació que ens ajuden a transitar millor aquests estats anímics. Per relaxar-nos cal en un inici acceptar que estem tenint aquestes emocions i no lluitar amb elles. A nivell corporal podem fer respiracions profundes, exercici físic que ens ajudi a descarregar la tensió, ioga, visualitzacions de situacions agradables, o activitats que ens facin sentir bé. És moment per donar espai a la creativitat i imaginació.
  • Davant d’una situació desconeguda és comprensible que vulguem estar informats per saber com actuar o el què passarà. De tota manera es recomana ser selectius i triar canals d’informació oficials. La sobreinformació, però, ens pot generar estrés i angoixar-nos, si no la sabem gestionar bé.
  • Comunicar a infants i adolescents què és el que està passant, amb un llenguatge proper i adaptat a la seva edat. Aclarir dubtes i donar-los una explicació que puguin comprendre, els proporcionarà més calma davant de la incertesa. És positiu mostrar-los una actitud serena i no generar alarmisme per evitar que ells també s’angoixin. Fer-los veure que teniu mesures per cuidar-vos i estar protegits, tant dins de casa com el Govern a fora de casa els pot tranquil·litzar.
  • Organitzar i respectar els hàbits durant el confinament a casa, a més de tenir certes rutines, pot ajudar a transitar el dia. Busquem de fer activitats plegats, especialment si hi ha infants a la llar, així com també pot ser bo buscar diversitat d’estímuls i que alguns impliquin la mobilitat del cos i activitat física. Alhora tenir en compte que calen moments d’intimitat i respectar-se els espais individuals, sobretot per als adolescents que moltes vegades ho necessiten amb més freqüència.
  • És una situació temporal i no estàs sol/a, podem acompanyar-nos entre totes/es, fer comunitat i aprendre del que estem vivint.

(Referència  i adaptació de la Guia Recomanacions de Gestió Psicològica durant la Quarentenes per malalties infeccioses del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya)