Escut Ajuntament

Inici / FAQ's

FAQ's

fira ocupacióAmb quins estudis se t'obren més les portes? Amb quins estudis em puc introduir millor al mercat laboral?
fira ocupacióÉs complicat trobar feina quan acabes d'estudiar?
fira ocupacióQuantes hores es treballa? Quins dies són festius?
fira ocupacióQuants anys hauria d'estudiar?
fira ocupacióQuants idiomes hauria de  saber?
fira ocupacióQuin és el sou mínim i a què puc aspirar?
fira ocupacióQuè és el més important per ser un/a bon/a treballador/a? Que esperen de mi?
fira ocupacióS’ha de saber informàtica?
fira ocupacióHi ha formació contínua dins l’empresa?
fira ocupacióPossibilitat de compatibilitats estudis i treball?
fira ocupacióExisteixen, dins l'empresa, formacions per als treballadors que s’incorporen per primera vegada al lloc de treball?
fira ocupacióCom triar els llocs on fer les pràctiques?
fira ocupacióCom es comença a treballar en una empresa per primera vegada? Primers passos.
fira ocupacióCom ho haig de fer per a crear la meva pròpia empresa? Primers passos.
fira ocupacióÉs complicat arrencar una empresa pròpia?
fira ocupacióÉs difícil trobar la feina?
fira ocupacióLes feines a les quals accedeixes quan acabes d’estudiar, són realment el que t'esperes quan estudies?

 

Fletxa tornar Tornar a la pàgina d'inici

 

fletxa avall

Amb quins estudis se t'obren més les portes? Amb quins estudis em puc introduir millor al mercat laboral?

Els universitaris i tècnics especialitzats en informàtica i telecomunicacions són els més sol•licitats per les empreses i registren millors salaris que la mitjana, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona i la plataforma Infojobs de l’any 2020.

Per a triar uns estudis és important realitzar un exercici d'autoconeixement, explorar l'oferta formativa existent i conèixer el mercat de treball.

Deixant de banda la crisi sanitària actual que situa al personal sanitari com un dels més demandants, podem dir que:

Entre els resultats més rellevants de l'informe destaca que les professions amb més demanda en el mercat laboral i millor sou són les relacionades amb la informàtica, les telecomunicacions, i la tecnologia, tant si es tracta de persones amb estudis d'FP o universitaris.

quadre ocupació

Amunt

 

fletxa avall

És complicat trobar feina quan acabes d'estudiar?

Has de saber que a partir dels 16 anys, ja pots treballar i només necessitaràs una autorització dels teus pares o tutors fins que tinguis 18 anys.

És important que tinguis present que si vols accedir a la teva primera feina, l’empresa valorarà molt positivament la teva formació.  Tot i que tinguis un cv amb molt poca o cap  experiència laboral, és important que puguis destacar les teves qualitats, capacitats, disponibilitat...

L’estiu i els períodes de vacances o caps de setmana,es converteixen en una opció molt interessant perquè facis els primers contactes amb el mercat de treball. Moltes vegades els treballadors de les empreses es troben de vacances i aquestes  s’han de cobrir temporalment

Amunt

 

fletxa avall

Quantes hores es treballa? Quins dies són festius?

La jornada laboral fa referència al temps que – computat en dies, setmanes o anys – ha de dedicar la persona treballadora a la realització de l’activitat per a la qual ha estat contractada. No es considera temps de treball l’estona que dedica a canviar-se de roba, el temps que triga en arribar a la feina, etc... a menys que així ho estableixi el conveni col•lectiu d’aplicació.

La durada de la jornada de treball és la pactada en els convenis col•lectius o en els contractes de treball, sempre que no vulnerin els límits legalment establerts. En aquest sentit, la durada màxima de la jornada ordinària és de 40 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual.

El període de descans és aquell en què la persona treballadora està lliure de l’activitat laboral i no està a disposició de l’empresari. Com a mínim, es té dret a un descans mínim setmanal, acumulable per períodes de fins a catorze dies, de dia i mig ininterromput que, com a regla general, comprendrà la tarda del dissabte o, en el seu cas, el matí del dilluns i el dia complet del diumenge.

Respecte a vacances el càlcul és fàcil, corresponen 30 dies per any treballat.

Una altra cosa diferent és si només treballes en ella mig any o un determinat nombre de setmanes. Simplement caldrà fer el càlcul percentual de quants dies et corresponen. En l'actualitat poques empreses solen donar un mes complet de dies lliures o vacances pel que opten a dividir aquests dies lliures en diferents tandes, és a dir, que el treballador pugui agafar dues o tres setmanes seguides i els restants quinze o set dies durant una altra època de l'any.

Amunt

 

fletxa avall

Quants anys hauria d'estudiar?

No existeix un número d’anys que sigui el màxim o el mínim  que una persona necessita estudiar per treballar .

El que està clar és que les empreses quan han de fer selecció de personal, fan servir filtres com l’edat o el nivell d’estudis per filtrar candidats. Per tant és important que puguis dedicar temps a imaginar quin és el tipus de vida laboral que et pot fer feliç o que vols. Tancat en una fàbrica? Viatjant? Treballant en equip? Organitzant la feina dels altres?...

Fixar-te en l’ocupació que més  t’agradaria desenvolupar al llarg de la teva vida, t’ajudarà a escollir el camí i a conèixer el nivell d’estudis que es requereix.

És gairebé indispensable que com a mínim els joves acrediteu la ESO. Molts de vosaltres esteu cansats d’estudiar, de la rutina, dels treballs, dels profes...però vivim en una societat que canvia de manera constant i que evoluciona a una gran velocitat i això fa que les persones ens tinguem que ser flexibles i que ens anem adaptant i formant al llarg de tota la nostra vida laboral.

La realitat laboral és la que és, és necessari que analitzis on estàs ara, on vols estar (què vol aconseguir) i què pots fer per a arribar aquí. En el camí hauràs d'actualitzar-te, formar-te de manera contínua.

Amunt

 

fletxa avall

Quants idiomes hauria de  saber?

No us podem concretar dos, tres, un... i tampoc dir si ha de ser anglès, xinès o alemany. Conèixer un altre idioma a més del nadiu, és un veritable avantatge dins d’aquest món laboral tan competitiu i globalitzat. La societat actual es caracteritza per la globalització i les persones en general i els joves en particular es converteixen en ciutadans del món. Els idiomes us obriran portes i es convertiran en aspectes claus per arribar a ser bons professionals.

Amunt

 

fletxa avall

Quin és el sou mínim i a què puc aspirar?

El sou que cobraràs en el moment en que treballis dependrà del conveni, de les hores per les que estiguis contractat, categoria, retenció... però has de saber que el sou mínim que pot percebre un treballador ve regulat pel Salari Mínim Interprofessional (SMI) que cada any regula el govern.

El SMI està fixat en  950 euros bruts. Això vol dir que la quantitat que finalment percep el treballador, és a dir, la remuneració neta, és menor per les corresponents deduccions:

  • la Seguretat Social (un 4,7% en contingències comunes, un 1,55% en prestacions de desocupació i un 0,10% per a formació personal)
  • les retencions per l'IRPF. En el cas de les pagues extres, només s'aplica la retenció de l'IRPF.

Aquests 950 € són per una jornada completa. En funció de les hores que treballis la remuneració que percebis serà la part proporcional.

Amunt

 

fletxa avall

Què és el més important per ser un/a bon/a treballador/a? Que esperen de mi?

El bon treballador no és el que més treballa, sinó el que millor ho fa. De res serveix ser l'empleat més emprenedor de tots o el millor company de l'oficina si després es deixa el treball sense fer.

L’empresa espera de nosaltres tenir una sèrie de competències i qualitats com: l’aprenentatge continu, iniciativa pròpia, responsabilitat, treball en equip, lideratge, intel•ligència emocional i auto lideratge, creativitat, flexibilitat, motivació, capacitat de desaprendre...

Amunt

 

fletxa avall

S’ha de saber informàtica?

Fa un temps la d'informàtica era una cosa que afegia en el cv i era un plus en les teves capacitats per a treballar i aquests coneixements feien referència bàsicament a saber escriure un word o un excel o inclús saber navegar per internet.

A l’actualitat el mercat de treball ha canviat tant, que ha fet que els coneixements d’informàtica ja no siguin una aptitud sinó una qualitat necessària i avaluable per incorporar-te a un lloc de treball . La informàtica s’aplica en major o menor grau  en la gran majoria de treballs, des de conduir un tractor que funcionen amb sistemes GPS, tauletes que fan servir els músics que mostren partitures en temps real al ritme de la música...

Alhora la incidència i la importància de la informàtica no només afecta al món laboral, ja que la nostra vida quotidiana s’ha vist immersa en aquest procés de digitalització, per demanar hora al metge, fer la compra, tramitar l’atur...

La informàtica és indispensable

Amunt

 

fletxa avall

Hi ha formació continua dins l’empresa?

Sí, les polítiques de Recursos humans de les empreses solen realitzar un cop a l’any com a mínim el Sistema de gestió de l’acompliment. Es tracta de dur a terme una sessió de treball i de diàleg entre la persona treballadora i el seu o la seva cap, a qui reporta (pot ser direcció general, direcció de recursos humans, direcció de departament o àrea, comandament intermedi com encarregat/da, coordinador/a, etc..). En aquesta sessió es treballa l’acompliment realitzat per la persona en l’últim període a revisar, els resultats aconseguits, les dificultats en les que s’ha trobat en realitzar la feina, les fortaleses i les àrees de millora de la persona, etc.. I a partir d’aquest anàlisi conjunt es defineixen els objectius i el pla de formació pel període següent (el següent any generalment). En ocasions es fan sessions de seguiment semestral per poder fer els reajustaments necessaris, sempre amb l’objectiu de ser una eina de suport i d’ajut per al treballador/a, en la consecució dels objectius i pel seu desenvolupament professional i personal.

Al llarg doncs del següent període revisable s’hauran d’anar executant les accions formatives i altres actuacions de desenvolupament personal i professional del treballador/a, amb l’objectiu de que cada vegada realitzi millor la seva feina i experimenti una transformació contínua cap a l’excel•lència en el sí de l’empresa. Així passem progressivament de posicions i perfils professionals júniors a sèniors, en definitiva, progressem en la carrera professional.

Val a dir que les empreses habitualment solen tenir una quota anual a destinar en la formació dels seus treballadors/es, que es materialitza en la creació de plans anuals de formació interna contínua, a mida de les necessitats individuals i corporatives.

Amunt

 

fletxa avall

Possibilitat de compatibilitats estudis i treball?

Si tens més de 16 anys i estàs estudiant però alhora et planteges compaginar els teus estudis amb una feina has de pensar molt bé quantes hores li pots dedicar a cada cosa, si vols compaginar les dues activitats durant la setmana o durant els caps de setmanes, o al llarg de les vacances.... tots aquests aspectes t’ajudaran a cercar un tipus de feina concret.

Hi ha empreses i sectors que periòdicament cerquen persones per cobrir places durant una temporada, sovint a causa de les vacances de molts dels seus treballadors, o bé arran d'una punta de feina o bé per les característiques pròpies de la feina, com pot ser un/a repartidor de pizzes, un treballador/a botiga menjar ràpid.... Aquestes feines sempre són temporals, de jornada completa, parcial o per hores. Per cercar una feina d'estiu o temporal és important que segueixis els mateixos passos que si busquessis una feina estable.

Algunes idees de feines que pots compaginar amb els estudis: cambrer, entrenador, classes particulars, cangurs, supermercats...

Amunt

 

fletxa avall

Existeixen, dins la empresa, formacions per als treballadors  que s’incorporen per primera vegada al lloc de treball?

Les empreses solen tenir polítiques de Recursos humans que vetllen pel desenvolupament de les persones treballadores. Quan es realitza el procés de selecció per al lloc de treball vacant a cobrir, ja es defineix en la corresponent descripció del lloc de treball quina és la formació imprescindible i també la valorable, que han de presentar les persones candidates que opten a la posició. A més de les competències clau necessàries vinculades al lloc de treball, encara més importants que la formació, doncs la complementen i marquen el veritable valor diferencial.

Un cop la persona és seleccionada, si li manquen coneixements o habilitats necessàries per al bon desenvolupament de la feina per la que ha estat contractada, pot succeir que l’empresa prevegi la conveniència de programar accions formatives específiques en les que aquesta hi participi. Per tant sol ser habitual que les noves incorporacions puguin passar per un període inicial de formació específica ja sigui teòrica com pràctica, en funció de l’àrea de millora a desenvolupar.

Una altra possibilitat és que durant un cert període de temps, especialment el període d’adaptació al lloc de treball (que durarà d’acord a les responsabilitats i tasques associades), la persona incorporada pugui comptar amb el mentoratge o acompanyament d’una persona sènior, que li oferirà suport i contribuirà en facilitar una millor i més ràpida adaptació a la feina. 

Finalment cal dir que especialment en el cas de les petites i mitjanes empreses -molts cops de caràcter familiar- pot succeir que no disposin de polítiques de Recursos humans i que estiguin poc professionalitzades. En aquest cas no sol existir una planificació en la formació de les persones treballadores, tanmateix cal expressar a la gerència o al propietari/a de l’empresa les necessitats formatives per al nostre desenvolupament professional, amb la voluntat de provocar el diàleg i obtenir una resposta davant la necessitat formativa.

Amunt

 

fletxa avall

Com triar els llocs on fer les pràctiques?

Les pràctiques laborals són un element molt important en el nostre expedient, són un bon complement a la formació que hagis triat i et permet fer el teu primer contacte amb l'àmbit en què t'interessi treballar. A més a més, a vegada acabades, hi ha gent que aconsegueix la seva primera feina al mateix lloc on ha fet les pràctiques.

Les pràctiques laborals les pots formalitzar de dues maneres:

  1. A través d’un conveni entre el teu centre d’estudis i l’empresa.
    Aquests convenis, acordats entre els centres educatius i les empreses, estableixen les condicions per a les pràctiques professionals d'estudiants, no representen cap relació laboral i per això la majoria de vegades no són remunerades o si ho són depèn només de la voluntat de l’empresari i acostuma a ser una remuneració simbòlica.
  2. A través d’un contracte de treball de pràctiques.
    Per poder accedir a aquests contractes cal tenir un grau universitari, ser tècnic o tècnic superior dels cicles formatius reglats o bé disposar d'una altra titulació reconeguda oficialment com a equivalent. A més, cal haver acabat els estudis els cinc anys anteriors a la contractació. Aquestes pràctiques poden durar entre 6 mesos i 2 anys, amb un màxim de dues pròrrogues, però això pot variar segons els convenis del sector i si es tracta d'un treballador/a amb discapacitat. A aquest treballador li correspon de percebre el salari establert per conveni. Si no s'hi estableix, com a mínim haurà de cobrar el 60% (durant el primer any) i el 75% (el segon any).

Sigui quina sigui la fórmula que facis servir per fer pràctiques és important que quan les acabis, demanis que l’empresa et faci un certificat en què consti la durada de les pràctiques, el lloc de treball ocupat i les principals tasques que hi has fet. Això després et servirà per a acreditar la teva estada a l'empresa.

Amunt

 

fletxa avall

Com es comença a treballar  en una empresa per primera vegada? Primers passos.

Un cop realitzada la recerca proactiva de feina, d’acord amb els interessos i els objectius professionals identificats, comença l’aventura de la incorporació al mercat de treball i de col·laborar en el sí d’una Organització, ja sigui una empresa pública o privada, una fundació, associació, cooperativa, Administració pública, etc.

El primer que haurem de fer és tenir clares les condicions professionals revisant el contracte laboral (que s’hagi formalitzat correctament i d’acord amb les condicions pactades). I també els elements vinculats com la retribució o salari, el temps de treball (jornada, torns, hores extra...), les condicions de seguretat i salut (cal informar-nos prèviament de quins són els drets i els deures de la persona treballadora pel que fa a la prevenció de riscos laborals). En aquest sentit podeu consultar aquest enllaç.

Quan comencem a treballar en una empresa, des del dia de la incorporació al lloc de treball vacant que ocuparem, normalment existeix un període de prova que habitualment sol ser de 15 dies, per tal que la persona es vagi adaptant al lloc de treball pel que ha estat seleccionada.

Més enllà d’aquests primers dies de període de prova, existeix una etapa més llarga anomenada “d’adaptació”. És en aquesta etapa on les noves incorporacions tenen un major grau d’acompanyament i mentoratge per part de l’empresa, amb l’objectiu que es vagin adaptant progressivament al lloc de treball pel que han estat contractades.

Per a tal finalitat el nou treballador/a haurà de desplegar al màxim les seves habilitats i competències, així com mantenir i demostrar una actitud de compromís, aprenentatge i responsabilitat. És potser el període més delicat per a les persones treballadores, donat que hauran de posar en joc no només les qüestions relatives al lloc de treball en sí, sinó també competències relacionals amb la resta de persones que conformen l’equip de treball, el departament i el capital humà de l’empresa.

Amunt

 

fletxa avall

Com ho haig de fer per a crear la meva pròpia empresa? Primers passos.

Passes:

  1. Si necessites un local per a desenvolupar la teva activitat és molt important consultar/ confirmar l’ús de l’activitat amb l’ajuntament on s’ubiqui negoci, t’informaran del tipus de llicència que hauràs de tramitar – (Tràmit llicència d’obertura municipal)
  2. Analitza la teva idea de negoci fent un estudi de viabilitat mitjançant el Pla d’Empresa, contacta amb els serveis acreditats per la Generalitat de Catalunya, Xarxa Emprèn, (a Sant Celoni tens un punt d’assessorament acreditat a Sax Sala), t’acompanyarem durant el procés de creació d’empresa en el pla d’empresa, capitalització de l’atur, medicació financera, formació en gestió empresarial...etc, aquest és un servei gratuït. El Pla d’Empresa és una eina per a validar la teva idea, sense ell les possibilitats d’èxit disminueixen, de fet les empreses que es creen amb un pla d’empresa tenen un índex de supervivència molt més elevat que les que no ho fan.
  3. Si s’escau viabilitat el pas següent seria donar d’alta l’empresa fiscalment amb el Model 036 (Declaració Censal) i també alta a la Seguretat Social al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), ara seràs el teu propi cap i per tant, has de comunicar a Hisenda l’inici d’activitat i a Seguretat Social que t’estàs autoocupant.
  4. A nivell d’impostos podràs tributar per IRPF o bé per l’Impost de Societats, dependrà de la forma jurídica que adoptis, si ets persona física per exemple autònom, tributaràs els teus impostos per l’IRPF (estimació directa simplificada o bé estimació objectiva), si ets persona mercantil per exemple una SL tributaràs per l’Impost de Societats, et recomanem la lectura d’aquesta Guia: Guia tràmits i formes jurídiques Xarxa Emprèn
  5. Depenent del tipus d’activitat caldrà confirmar normativa específica: Aspectes claus per a evitar errors a l'hora d'emprenedre.

Amunt

 

fletxa avall

És complicat arrencar una empresa pròpia?

La creença que tenim és que és molt complicat posar en marxa un negoci, però no ha de ser així perquè tenim eines que ens poden ajudar com l’estudi de viabilitat de l’activitat que volem emprendre, el fet d’elaborar un Pla d’Empresa i sobretot validar-ho per un consultor acreditat ens donarà informació, ens ajudarà a PLANIFICAR i a obtenir un FULL DE RUTA molt important, un negoci no és estàtic ha de ser dinàmic i adaptar-se als canvis, tendències,...etc i haurà de adoptar les estratègies adients a cada moment, és per aquest motiu que cal un bon assessorament i acompanyament durant la creació de l’empresa però també durant els tres primers anys fins a la seva consolidació, també continuar formant-se en gestió empresarial per prendre les regnes de la seva empresa.

El finançament aliè no serà un problema si tenim una bona idea i acreditada, però si no tenim una bona estratègia comercial, si no s’aporta experiència o formació, sovint es fa més difícil el camí d’emprendre.

Emprendre requereix d’esforç i perseverança per assolir els nostres objectius a l’hora de crear un negoci, també i cada vegada més les competències i habilitats personals i/o professionals seran molt importants si volem emprendre amb èxit, al següent vídeo veuràs les competències: Quines competències calen per emprendre.

Com ha de ser la persona emprenedora avui dia

Amunt

 

fletxa avall

És difícil trobar la feina?

Tot depèn de com afrontis el teu procés de recerca de feina i de com el planifiquis. Si no hi ha un treball i una planificació al darrera i ho deixem “a veure si tinc sort” o “a veure si surt alguna cosa”, segurament no obtindrem els resultats que estem esperant.

La recerca de feina és un procés i com a tal s’ha de planificar i s’ha d’afrontar amb la millor de les nostres actituds.

Quan tens una actitud positiva, estàs obert a noves possibilitats, a noves formes, a inventar, crear, provar, fer. I aquesta obertura, per simple probabilitat, es tradueix en majors opcions i millors resultats.

A part de l’actitud hi ha dos factors més que són importants per planificar i portar a terme el nostre procés de recerca de feina: la constància i l'esforç.

Moltes vegades quan comencem a fer recerca de feina volem resultats i volem resultats ja, i quan no els tenim, deixem d'esforçar-nos, per la qual cosa la probabilitat d'obtenir resultats disminueix.

És important que tinguis present que la teva ocupabilitat depèn de factors, com: la formació l’experiència i els coneixements, les habilitats i competències, la teva xarxa de contactes.... i que alhora també hi ha una sèries de factors que t’impedeixen aconseguir feina, com: no saber el que es vol (en quan horari, sou, ocupació...), no pots dir que vols treballar “del que sigui”, falta de constància, de paciència...

Amunt

 

fletxa avall

Les feines a les quals accedeixes quan acabes d’estudiar, són realment  el que t'esperes quan estudies?

Si les feines que aconseguiràs quan acabis la formació són el que t’esperaves o no, nosaltres no ho podem saber perquè no tenim capacitat per saber quin tipus de feina esperaves aconseguir, amb quins companys de feina voldries treballar, quin horari voldries fer o quin sou voldries cobrar.

El que si que et podem dir, que aconseguir una feina quan has acabat d’estudiar a vegades no és fàcil i menys encara aconseguir una feina relacionada amb els estudis que hagis fet. Però has de tenir present que tot i no ser fàcil seguint una planificació del teu procés de recerca de feina segur que millores les teves possibilitats d’aconseguir-ho. Pensa que el món està ple de primeres vegades i que totes les persones que estem treballant en un moment o altre hem tingut una primera feina.

Per planificar el teu procés a nivell pràctic que pots fer: Concreta el teu lloc de treball ideal (sense por perquè sempre pots fer canvis), crear un cv o més d’un cv, adaptat al lloc o llocs de feina que t’interessin, aprofita all màxim les borses de treball que a vegades tenen els centres de formació, cuida i activa la teva xarxa de contactes i les teves xarxes socials, fes voluntariat o col·laboracions amb empreses o entitats relacionades amb el teu lloc de treball buscat... i acosta’t al servei d’ocupació que tinguis més a prop perquè t’acompanyi en el procés.

Tingues present també que sempre estàs a temps de canviar les teves decisions i de reconduir el teu procés. Allò que et plantegis per primera vegada no vol dir que sigui el que hagis de fer tota la vida si o si. Hem de perdre la por al canvi i a l’equivocació

Amunt