Tocllaraju 2008-2009
Aquest text el vam escriure abans de l'accident de muntanya que va patir en Jaume Domènech; però com a ànima del projecte, artífex i guia de la major part de les excursions, valedor de la unitat del grup per sobre de tot, exemple en el domini de l'esforç, la ment i la tècnica, i encara més! excel·lent persona, sempre disposat a ajudar als altres, és i serà sempre el nostre cap d'expedició. Els teus "ninos".
Comença el compte enrera
En commemoració del 25è. aniversari, el grup d'alta muntanya, tenim l'objectiu de portar el nom del CESC a una de les 100 muntanyes de més de sis mil metres de Sud-Amèrica: El Tocllaraju.
El 2 d'octubre es va decidir canviar l'El'bruz pel Tocllaraju. Aquest nom, que a molts pocs ens sonava, ha passat a ser un tret d'identitat. Els components de l'expedició som uns "Tocllarajus" i quan surti publicat aquest butlletí només ens quedarà un mes per partir rumb al nostre objectiu.
Presentació
El Tocllaraju (6.034 m.) és una de les 100 muntanyes de més de 6.000 m. de Sud-Amèrica. Està situat a la Cordillera Blanca, una cadena muntanyosa ubicada al nord del Perú, a la qual també pertanyen el Huascarán i l'Alpamayo, cims mítics dins de l'alpinisme.
La primera ascensió al Tocllaraju es va fer per la ruta que nosaltres farem, l'any 1939.
Presenta un grau D de dificultat, ja que ens trobarem amb una paret abans del cim d'aproximadament 100 metres, amb una inclinació de 60º a 70º.
L'ascensió al Tocllaraju es fa en 5 dies; però creiem necessària la realització d'una fase prèvia d'aclimatació, per evitar el mal d'alçada. Això ens permetrà visitar les Lagunas de Churup i també assolir el cim de l'Ishinca (5.530 m.). Tenint en compte, que la setmana anterior haurem fet el Camí de l'Inca per pujar fins el Machu Picchu, comptem en què assolirem un estat físic òptim per a l'ascensió.
Un cop al Camp Base, a 4.350 m., la següent fase de l'expedició consistirà en pujar fins al Camp 1, a 5.100 m., per muntar un campament sobre la neu.
L'atac final al cim començarà a mitjanit, primer fins assolir la base de la cara oest del Tocllaraju, per després serpentejar i pujar a l'aresta NO, que ens permetrà accedir al cim.
S'han de superar un parell de passos de 40º en gel, a on és necessari progressar amb prudència.
Ja quasi al final de la ruta, hi ha una paret de neu dura i gel de 30 m. d'alçada i en 70º. Finalment s'ha d'escalar l'últim tram, fins a assolir el cim, al cap de 9-10 hores.
Calendari-Itinerari
El podeu consultar detalladament o imprimir-lo des del web www.elcesc.org.
Dia 8 d'agost: Arribada a Lima des de Barcelona
Dia 9: Vols Lima - Cuzco
Dia 10: Cuzco Km 82 – Huyllabamba. Comencem el "Camino del Inca"
Dia 11: el "Camino del Inca" entre Huyllabamba – Pacasmayo (unes 7 hores)
Dia 12: el "Camino del Inca" entre Pacasmayo – Wiñayhuayna (unes 7 hores)
Dia 13: "Camino del Inca" – Machu Picchu – Cuzco
Dia 14: Vols Cuzco – Lima
Dia 15: Trajecte Lima – Huaraz en autobús
Dia 16: Trekking d'aclimatació a la Laguna de Churup (4.450 m) Dormir a Huaraz
Dia 17: Huaraz – Collon – Camp Base de l'Ishinca (4.350 m.) (aprox. 5 hores)
Dia 18: Camp Base – Cim de l'Ishinca (5.530 m.) – Camp Base
Dia 19: Dia de descans
Dia 20: Camp Base Ishinca – Camp 1 Nevado Tocllaraju
Dia 21: Camp 1 – Tocllaraju (6.034 m) – Camp 1
Dia 22: Dia de reserva, en cas de mal temps
Dia 23: Camp 1 Tocllaraju – Camp Base Ishinca
Dia 24: Camp Base Ishinca – Pashpa – Huaraz
Dia 25: Sortida de Huaraz – Lima
Dia 26: Sortida de Lima cap a Barcelona
Al butlletí núm. 138, de desembre 2008, hi ha la presentació, el calendari i l'itinerari del que farem.
Components
Som un grup de 16 muntanyencs, que compartim la passió per la muntanya, l'afany d'auto-superació i les ganes de descobrir nous horitzons. Alguns ens hem conegut per dur a terme aquest projecte. Altres ja ens coneixem des de fa temps...
Som un grup variat, tant en edat com en experiència, però junts formen un bon equip, on cadascú de nosaltres dóna la seva millor qualitat per aconseguir els objectius comuns.
Jaume Domènech (Sant Celoni)
Pilar Duran (Sant Celoni)
Miki Garcia (Sta. Maria de Palautordera)
Eva Pou (Sta Maria de Palautordera)
Jaume Salichs (Sant Celoni)
Maria Magem (Sant Celoni)
Jordi Martín (Sant Celoni-Badalona)
Esther Guiu (Sant Celoni)
Raúl Ríos (Sta. Maria de Palautordera)
Ramón Jiménez (Sant Celoni)
Jordi Camps (Sta. Maria de Palautordera)
Enric Edo (Arenys de Munt-Sort)
Lluís Forroll (Malgrat de Mar)
Erika Bartolomé (Blanes)
Marc Domènech (Sant Celoni)
Rafel Net (Mosqueroles)
Entrenament i coneixença
Quan vam decidir fer l'expedició, vam considerar necessari programar un entrenament mensual que comencés al setembre i finalitzés al juliol. Els objectius que ens vam plantejar per aquest entrenament són:
Les condicions meteorològiques d'aquest hivern ens han fet modificar la programació inicial, però tot i així, creiem que hem assolit un bon nivell en els objectius proposats.
Hem passat molts moments junts, moments de fred, cansament, lúdics, íntims, ... de converses disteses i també discussions, a la muntanya, al centre i als restaurants. Aquests moments només han estat un entrenament per sobreviure a la convivència dels 20 dies que passarem junts a l'agost.
Tot això no hagués estat possible sense la participació a les activitats proposades.
A continuació us fem una memòria de les activitats realitzades al llarg d'aquests set mesos.
Totes aquestes sortides han estat organitzades pels "Tocllarajus", però també hem participat en moltes altres sortides organitzades pel Centre, tan de la secció de senders, com de muntanya. Encara ens queda:
Reflexions i agraïments
La nostra experiència alpinística és molt variada, però tots sabem que la muntanya és la que mana. Podem estar preparats, però no sabem com reaccionarà el nostre cos a l'alçada, si farà bon temps, si... incògnites que anirem descobrint a mesura que vagin passant els dies.
Anirem informant del dia a dia de l'expedició i desitgem fer-vos participar d'aquesta aventura perquè el 21 d'agost el nom del CESC il·lumini amb els nostres somriures el cim del Tocllaraju.
Volem agrair la col·laboració i el suport rebut pel Centre Excursionista de Sant Celoni i tots els seus membres, però en especial a un grup de persones: en Miquel Pérez, la Barby Guillén, la Marta Martín, l'Anna Edo, la Marta de la Iglesia i en Ferran Martín, als que volem agrair haver compartit amb nosaltres aquests moments, persones especials dels que portarem un mica de la seva essència perquè estiguin amb nosaltres al cim del Tocllaraju.
Els Tocllarajus