Escut Ajuntament

Inici / Decāleg per acompanyar un consum problemātic o addicciķ a substāncies i/o pantalles durant el confinament / Marcs / Poblaciķ / 2020 / Informacions relacionades amb l'emergčncia Covid-19

ALGUNES CONSIDERACIONS GENERALS

  1. Seguir i mantenir una rutina de treball/estudis: aixecar-se a una hora fixa,  planificar-se la feina a fer durant la jornada, descans i pausa entre tasques.
  2. Organitzar-se i facilitar-se la feina amb programes i aplicacions tant  d’enviament d’arxius (Wetransfer, Evernote, Drive o Dropbox) com de gestiķ de projectes on line (Trello.com, Asana.com)
  3. Practicar i integrar bones pautes de gestiķ emocional per a quan aflorin les emocions més bāsiques per tal d’acceptar-les i sostenir-les:
  • Rābia (exercici intens i continuat per a canalitzar i drenar aquesta emociķ)
  • Tristesa (exercicis de respiraciķ inhalant i exhalant lentament, escriure en una llibreta o diari tot allō que tens a dins cada dia o cada vegada que ho necessitis, parlar amb amics, família o parella per no caure en el síndrome del nāufrag, (aillament), demanar abraįades o escolta a gent propera.
  • Por (realizar activitats d’autocura i protecciķ com buscar suports presencials o virtuals de persones de confianca, sentir i aceptar la tremolor del teu cos, etc)

RECOMANACIONS PER A GENT QUE CONSUMEIX I VOL APROFITAR EL MOMENT PER DEIXAR-HO

  1. Prendre conscičncia del consum (frequčncia, quantitat, hores de consum, estat d’ānim...).
  2. Connectar amb l’agraiment, l’orgull i la forca de voluntat per no consumir. Aprofita la situaciķ per convertir-te en la millor versiķ/ més sana de tu mateix.
  3. Posar-te objectius petits i factibles per ex. només per avui no em fumaré el porro/ mesura d’alcohol, etc que fumo diāriament o si me’n solc fumar 4, provo amb 3 i vaig reduint la quantitat.
  4. Fomentar la bona gestiķ emocional i el moviment corporal intens compaginat amb exercicis de relaxaciķ i respiraciķ per a evitar el craving  o desig de consum.
  5. Realitzar activitats complementāries/substitutōries del consum: contacte telefōnic/virtual de gent de confianįa on et puguis desfogar i explicar com et sents, evitar consum habitual de substāncies i de psicofārmacs en la mesura del que es pugui.
  6. Realitzar activitats que proporcionin plaer: lectura, pelˇlícules, series, activitats creatives dibuix, tocar instrument, composar canįons, cuina, compartir amb la família, jugar amb els fills i les mascotes, etc.
  7. Ajudar a algú de casa per distreure l’atenciķ i l’energia de cara a rebaixar la compulsiķ cap al consum.
  8. Escriure, portar un registre del que penso, sento i faig vers el consum.
  9. Reflexiķ o redefiniciķ sobre el meu projecte vital: quč vull fer, quines relacions vull tenir o mantenir, quč m’agrada, quč em va bé, quč em motiva i em fa il.lusiķ...