Inici / Serveis Socials / Decàleg per acompanyar un consum problemàtic o addicció a substàncies i/o pantalles durant el confinament

ALGUNES CONSIDERACIONS GENERALS

  1. Seguir i mantenir una rutina de treball/estudis: aixecar-se a una hora fixa,  planificar-se la feina a fer durant la jornada, descans i pausa entre tasques.
  2. Organitzar-se i facilitar-se la feina amb programes i aplicacions tant  d’enviament d’arxius (Wetransfer, Evernote, Drive o Dropbox) com de gestió de projectes on line (Trello.com, Asana.com)
  3. Practicar i integrar bones pautes de gestió emocional per a quan aflorin les emocions més bàsiques per tal d’acceptar-les i sostenir-les:
  • Ràbia (exercici intens i continuat per a canalitzar i drenar aquesta emoció)
  • Tristesa (exercicis de respiració inhalant i exhalant lentament, escriure en una llibreta o diari tot allò que tens a dins cada dia o cada vegada que ho necessitis, parlar amb amics, família o parella per no caure en el síndrome del nàufrag, (aillament), demanar abraçades o escolta a gent propera.
  • Por (realizar activitats d’autocura i protecció com buscar suports presencials o virtuals de persones de confianca, sentir i aceptar la tremolor del teu cos, etc)

RECOMANACIONS PER A GENT QUE CONSUMEIX I VOL APROFITAR EL MOMENT PER DEIXAR-HO

  1. Prendre consciència del consum (frequència, quantitat, hores de consum, estat d’ànim...).
  2. Connectar amb l’agraiment, l’orgull i la forca de voluntat per no consumir. Aprofita la situació per convertir-te en la millor versió/ més sana de tu mateix.
  3. Posar-te objectius petits i factibles per ex. només per avui no em fumaré el porro/ mesura d’alcohol, etc que fumo diàriament o si me’n solc fumar 4, provo amb 3 i vaig reduint la quantitat.
  4. Fomentar la bona gestió emocional i el moviment corporal intens compaginat amb exercicis de relaxació i respiració per a evitar el craving  o desig de consum.
  5. Realitzar activitats complementàries/substitutòries del consum: contacte telefònic/virtual de gent de confiança on et puguis desfogar i explicar com et sents, evitar consum habitual de substàncies i de psicofàrmacs en la mesura del que es pugui.
  6. Realitzar activitats que proporcionin plaer: lectura, pel·lícules, series, activitats creatives dibuix, tocar instrument, composar cançons, cuina, compartir amb la família, jugar amb els fills i les mascotes, etc.
  7. Ajudar a algú de casa per distreure l’atenció i l’energia de cara a rebaixar la compulsió cap al consum.
  8. Escriure, portar un registre del que penso, sento i faig vers el consum.
  9. Reflexió o redefinició sobre el meu projecte vital: què vull fer, quines relacions vull tenir o mantenir, què m’agrada, què em va bé, què em motiva i em fa il.lusió...
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

També s'informa del nombre de pacients crítics traslladats a UCIs dels Hospitals de referència que són 90 trasllats acumulats
L'accés dels acompanyats serà restringit i s'haurà de fer seguint diverses mesures preventives i organitzatives
Es restringeixen les visites al Centre Sociosanitari Verge del Puig i l'accés a l'Hospital es manté de 12 a 14 h en una única persona per pacient ingressat
Es reprenen les visites de familiars i acompanyants a les plantes d'hospitalització. Al Centre Sociosanitari Verge del Puig continuen les visites amb cita prèvia
Serviran per garantir la continuïtat dels ajuts de menjador als menors amb necessitats socioeconòmiques
El procés garanteix la seguretat de totes les persones col·laboradores
Es manté l'activitat de diagnòstic oncològic i les proves complementàries imprescindibles i l'Hospital de Dia
Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina