Tot i que l´alimentació és una de les nostres necessitats bàsiques es fa cada cop més evident que no ens podem alimentar a qualsevol preu, sacrificant la nostra salut i la del medi ambient. La modernització de la producció agrícola i ramadera ha incrementat la productivitat i proporciona aliments suficients però amb un major consum d´energia, fertilitzants o pesticides, i generant més residus que contribueixen a degradar el medi ambient.
L'alimentació sostenible és aquella que és ecològicament viable (no destrueix el medi ambient), socialment viable (no malmet la cultura alimentària d'un indret) i econòmicament viable (té un preu just per al productor i per al consumidor), però que també garanteix la disponibilitat i l'accessibilitat a llarg termini dels aliments.
- Mantenir una dieta saludable i basada en aliments ecològics que tinguin la certificació adequada i respectin el medi ambient.
- Consumir productes del temps i ecològics, ja que comporten menys transports i eviten els residus de plaguicides i fertilitzants.
- Evitar el màxim els aliments quilomètrics, és a dir, aquells que provenen dels països llunyans, ja que contribueixen al rescalfament global i a la contaminació atmosfèrica, a l´increment de residus per les necessitats més grans d´embalatges i incorporen productes químics conservants que poden tenir implicacions sanitàries.
- Intentar comprar els aliments als mercats municipals ja que a més del tracte personalitzat gaudeixen de més qualitat i frescor i els diners circulen en un àmbit proper.
- Les cooperatives de consum són una altra forma d´adquirir aquest tipus de productes i, a més, es duu a terme un treball voluntari de difusió i de servei dels objectius de l´entitat.
- Escollir aliments sense embolcalls i, si no es pot, prioritzar els envasos i embalatges retornables i no d´un sol ús que augmenten el volum de residus.