Turisme

28/10/2015

  • Titol 5. Plaça de la Vila (ca)

  • 5. Plaça de la Vila

  • imatge play ruta audioguiadaimatge anterior ruta audioguiada
    imatge següent ruta audioguiada
    imatge llista ruta audioguiada
    imatge idioma ruta audioguiada




  • Us trobeu a la Pl de la Vila, el centre neuràlgic de Sant Celoni que acull mercats, festes i actes de tota mena.

    Per la seva importància, aquí es van construir diversos edificis d'interès històric i arquitectònic d'entre els quals destaca la Casa de la Vila.

    Es tracta d'un elegant edifici modernista tardà que va ser edificat l'any 1926 per mà de l'arquitecte municipal Josep Domènech i Mansana que també va dur a terme, importants reformes urbanístiques i la construcció d'altres edificis municipals, com la Tèrmica o l'Escorxador.

    L'edifici de l'Ajuntament té una estructura esglaonada de la qual sobresurt la torre central amb rellotge i el campanar de ferro. El cos central se sosté amb un sòlid pòrtic d'arcs rebaixats. Destaquen la decoració amb maons i els poderosos ràfecs de les teulades.

    A la plaça trobem algunes cases porticades de tradició medieval, les voltes, que es van bastir entre els segles XV i XVI per arrecerar el mercat setmanal, documentat des del 1157.

    L'actual hotel Suís, situat davant de l'ajuntament, era la casa pairal de la família Valls, gran propietària forestal del terme d'Olzinelles. L'edifici va ser construït l'any 1886 i convertit en hotel l'any 1924.

    A la dreta de l'ajuntament trobem Can Ramis, una casa dels segles XVII i XVIII que pren el nom de la família propietària. Va ser reformada l'any 1950 mantenint bona part dels elements originaris, com el portal amb l'escut familiar. Altres elements que es conserven actualment, com la galeria d'arcs carpanells del segon pis, es van afegir recuperats d'una casa de Barcelona.

    Actualment, l'edifici forma part del conjunt d' equipaments municipals que ofereixen un programa permanent d'exposicions temporals.

    Per últim, es pot destacar l'escultura de  Carles Colomo que es va dedicar al Ball de Gitanes amb motiu de la 20a ballada després de la recuperació d'aquesta tradició popular.

    El Ball de Gitanes, documentat de 1767, és un ball típic del Vallès i cal destacar que el de Sant Celoni té música, vestuari i un ball propi. Es balla cada diumenge de Carnaval en aquesta mateixa plaça.

    Continueu el recorregut baixant pel carrer Major fins arribar a la plaça del Bestiar.

Pujar al principi de la pàgina