Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

El passeig del Pertegàs

DificultatBaixa
Senyalitzada
Distància1350 m.
Durada (caminant a 3 km/h)27 min.
 • Aquesta passejada ressegueix la riera de Pertegàs des del Parc d'activitats del Pertegàs fins al barri de les Borrelles. L'itinerari transcorre integrament per una via marcada per a vianants i ciclistes i si es fa complet té uns 1350 m.

  Per accedir al passeig ens dirigirem al Parc de la Rectoria Vella i baixarem fins el corriol que ressegueix la riera. Si decidim fer l'itinerari sencer, agafarem el camí a l'esquerra que ens portarà fins el Parc d'activitats del Pertegàs i tornarem enrere pel camí que coincideix amb l'antic camí de Santa Mònica. Al principi, hi trobarem acàcies, pollancres, verns i plàtans. Un gran pollancre, amb el tronc recargolat, marca l'entrada al Parc de la Rectoria Vella. Al parc també hi trobarem quatre lledoners, un d'ells catalogat per les seves dimensions, i una bona colla de saücs. En aquest punt, el parc infantil arriba pràcticament a tocar de l'aigua de la riera, en una extensa zona de plàtans.

  Un cop sobrepassada l'Escola Bressol municipal, trobem les basses de la Mina de Can Matas sota dos grans desmais que marca l'inici del passeig del Pertegàs pròpiament dit, i on podem veure carpins vermells, crancs americans i espiadimonis, aturant-se sobre el lliri groc. Des d'aquí i fins el pont del Pallerola, la riera transcorre mansa i endreçada, i hi trobem el roserar, amb estornells i tòrtores.

  A partir del pont del Pallerola, el passeig ens ofereix una rambla de lledoners que els escolars del municipi van plantar fa vint anys, i una bona colla de sòfores, arbres exòtics d'origen asiàtic. Quan floreixen, s'omplen d'abelles i borinots. La riera, al seu torn, mostra a estones claps de verns i salzes, i a estones es mostra embardissada.

  Arribem als Quatre Ponts, que permeten travessar la via del tren. La riera fa en aquest punt un petit gorg, on podríem trobar, amb paciència, fins i tot alguna petita serp d'aigua. El breu tram que hi ha entre els Quatre Ponts i el pont següent, el de l'antiga carretera de Gualba mostra el Pertegàs més salvatge, amb magnífiques mostres de verns, bogues i saücs pudents. Ens trobem al barri de les Borrelles, i l'espai adjacent a la riera l'ocupa un petit parc infantil que marca el final de l'itinerari. Si voleu, es pot creuar l'antiga carretera de Gualba i continuar resseguint el Pertegàs al llarg del passeig de Francesc Fulla Xumbo, fins a la carretera C-35 (uns 250 metres) o més enllà, fins a la desembocadura amb la Tordera (uns 320 metres més).

   

  Icona audioÀudio: Un passeig pel Pertegàs (Punt 7 Ràdio, 26/04/2017)

 • Itinerari

  1. Parc d'activitats del Pertegàs (foto)
  2. Parc de la Rectoria Vella (foto | info)
  3. Basses de la mina de Can Matas (foto)
  4. Pont del Pallerola (foto)
  5. Quatre ponts (foto)
  6. Parc infantil de Les Borrelles (foto)

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina