Església parroquial (s. XVII-XVIII)
Amb el creixement de la vila al voltant del nucli fortificat de l'actual barri dela Força, l'església de SAnt Martí de Pertegàs va anar quedant cada cop més petita i allunyada. L'any 1634 s'inicià la construcció d'una nova església consagrada a Sant Martí, que ha esdevingut l'element emblemàtic del nostre patrimoni. L'edifici, característic del barroc, s'inaugurà el 1703. És de planta rectangular, amb capelles laterals entre els contraforts, i absis octogonal.
L'element més característic és la façana, decorada amb un monumental esgrafiat del 1762, la més destacada del barroc català tant per la gran superfície que ocupa com pel seu bon estat de conservació. Està organitzada com un gran retaule, amb representacions d'arcàngels i altres figures, entre elles Sant Celdoni i Sant Ermenter.
La portada, acuradament treballada en marbre, és de 1753, coronada amb una escultura de Sant Martí realitzada per Lluís Montané el 1953.
També són dignes de destacar el baldaquí d'estil neoclàssic, de F. Folguera (1953), i les pintures murals de l'absis, d'I. Roig de Casas (1960). Més informació
Can Ramis (plaça de la Vila, 23-26)
S'hi van fer unes reformes importants cap a l'any 1950. Bona part dels elements originals es van mantenir, afegint-n'hi d'altres, com la bella galeria d'arcs carpanells del segon pis, procedents de Barcelona. A la llinda principal destaca l'escut de la casa Ramis. Més informació
Hospital de St. Antoni (s. XVII-XVIII, carrer Major, 51-53)
L'Hospital de Sant Antoni, o de Pobres i Malalts, consta de dos edificis: l'Hospital pròpiament dit, i una capella. El primer té un gran portal d'arc de mig punt adovellat, amb un relleu a la part superior presentant la crucifixió. La capella, construïda el 1752, conserva un retaule barroc.
Actualment és la seu de l'Oficina de Turisme municipal. Més informació
|