Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localitzaciˇ Cercar Facebook Twitter Instagram

Masies i elements de l'activitat econ˛mica tradicional

Masies i elements de l'activitat econ˛mica tradicional

Masies

D'entre les cases de pagès dels voltants de Sant Celoni destaquen Can Lligada, de finals del XVI i ampliada cap a l'any 1755, i Can Riera de l'Aigua, Can Domènech, amb un arc conopial, Can Minuart i Can Sallés, que són masies típiques dels segles XVI-XVIII.
A la zona del Montnegre, trobem exemples notables de masies i cases pairals dels segles XVI al XIX. A Sant Martí de Montnegre, Ca l'Arabia i Can Ginestar (s. XVI), Can Cases (1636), Ca l'Auladell i Can Preses (s. XIX); a Fuirosos, Can Terrades i Can Bach (s. XVI), Can Riera de Fuirosos i Ca l'Oller (s. XIX); a Vilardell, Cal Batlle (s. XIX), i a Olzinelles, Can Valls (finals del XVI o principis del XVII, ampliada a finals XIX), Ca l'Agustí, Can Draper, i Ca l'Alzina Nou

 

Elements de l'activitat econòmica tradicional

Els pous de glaç o de neu i els forns de pega que encara podem observar són, a banda d'elements importants del patrimoni arquitectònic de l'època moderna, mostres d'un sistema de producció preindustrial i testimoni de la importància que van arribar a tenir aquestes activitats per a l'economia rural de la zona del Montnegre fins al primer terç del segle XX.
El pou de glaç de Can Draper es troba prop de la masia de Can Draper, al camí d'Olzinelles. És de planta circular, cobert amb volta per aproximació de filades. A la llinda de l'obertura, hi ha gravada la data de "1771". Els murs estan bastits amb carreuons i la cúpula amb maó. Aquesta es recolza sobre una banqueta circular que sobresurt de l'excavació del subsòl.
Els forns de pega de Can Valls es troben al peu de la carretera d'Olzinelles, a Can Valls. Es tracta de tres grans recipients de ceràmica oval datats al segle IX-X, d’uns 2 metres d’alçada cadascun, un al costat de l'altre. Un dels forns es conserva pràcticament sencer. La pega, substància viscosa i fosca, s'obtenia mitjançant la cocció lenta de soques de pins i alzines, i s'utilitzava com a combustible per l'enllumenat públic i per impermeabilitzar vaixells i recipients.
Altres exemples d'instal·lacions industrials tradicionals que podem trobar a l'àrea del Montnegre són el forn de rajoles que es conserva a Ca l'Agustí (Olzinelles), i el forn de vidre, que dóna nom a la masia de Fuirosos.

 

Tornar a Patrimoni

fitxer swf

 

Veure el mapa a pantalla completa

Versiˇ per imprimir
Versiˇ per imprimir

Informaciˇ relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pÓgina