Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Plaça de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

Sant Celoni

Sant Celoni

 

Al mig de la conca del riu Tordera, la vila de Sant Celoni es caracteritza per ser el centre de referència del Baix Montseny i portal privilegiat del Montseny i del Montnegre i el Corredor. Sant Celoni compta amb un atractiu conjunt d'edificis i tradicions que evoquen la seva història i la vitalitat de la seva gent.

Esquema Montseny Montnegre

Si decidiu conèixer el bosc trobareu itineraris que us el descobriran a cada passa, si voleu impregnar-vos de la cultura celonina només caldrà que participeu a les festes populars, endinsar-vos en el seu patrimoni o visitar les sales d'exposicions. Si necessiteu quelcom, als comerços del poble ho trobareu, si desitjeu embriagar-vos amb bona gastronomia, els diversos restaurants us deleitaran amb la del Baix Montseny. I si el que us agrada és sortir de nit, els diferents locals de la vila us mostraran la nit celonina.

Dades Generals

Sant Celoni està situat a l'extrem de llevant del Vallès Oriental, en contacte amb la Selva i el Maresme, centrat per la vall mitjana de la Tordera. A mig camí entre Barcelona i Girona, esdevé un nucli estratègic en l'eix de comunicació més important de Catalunya amb Europa i és també portal privilegiat del Montseny i del Montnegre-Corredor, espais naturals de gran riquesa i bellesa paisatgística. Al bell mig de la conca de la Tordera, la vila es configura com el punt principal de referència del Baix Montseny, comarca natural poblada des de molt antic.

El municipi, de 64,4 km² d'extensió, consta de dos nuclis urbans: Sant Celoni, el més poblat (15.935 habitants) i La Batllòria (1.141 habitants), a uns 5 quilòmetres al nord-est. El terme municipal també inclou Vilardell, Sant Martí de Montnegre, Olzinelles i Fuirosos, nuclis de l'àrea del Montnegre que en el passat havien constituït municipis amb diverses fórmules d'agrupació.

Breu història

Plànol del Barri de la forçaEls primers celonins habitaven en masies disperses agrupades al voltant  de la parròquia de Sant Martí de Pertegàs. En el segle XI els senyors del Montseny van fer construir una capella dedicada a Sant Celoni al peu del camí ral de Barcelona a Girona.

A l'inici del segle XIII ja hi havia 72 focs o cases, i a mitjan del XIV la població ja s'acostava al miler d'habitants. L'any 1370 els hospitalers aprovaven les ordinacions de bon govern, unes de les primeres a Catalunya, palesant la puixança i bona organització de la vila. El 1405 Sant Celoni passà a ser propietat dels Cabrera, que completaven així els seus dominis en el Montseny.

Restes muralla segle XXDurant l'edat mitjana la vila de Sant Celoni estava a les mans dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. La vila fortificada és el que avui coneixem amb el nom de barri de la Força. L'economia de Sant Celoni es regia principalment per l'artesania i el mercat, on tots els pobles de les rodalies trobaven estris i eines necessàries per cultivar la terra. Així ho demostren els oficis existents a la vila: botiguers de teles, mercaders, teixidors, vanovers i flassaders, pentinadors de llana, sastres, sabaters, adobers, assaonadors, basters, fusters, ferrers, moliners, flequers, carnissers...     

La importància dels teixidors de llana i lli propicià el naixement de la indústria tèxtil a finals del segle XIX i principis del XX, afavorida també per l'arribada del ferrocarril l'any 1860. El relleu a aquesta vitalitat, tradicionalment vinculada al comerç, l'agricultura i la ramaderia, ha estat pres per la considerable implantació industrial, esdevinguda essencialment al llarg del segle XX, erigida els darrers anys com el principal motor de l'economia local, complementat pel dinamisme del sector comercial i la puixança dels serveis.

Topònim
Sant Celoni és la traducció del llatí Sanctum Celedonium i Sancti Celedonii. A través dels segles el nom ha tingut moltes grafies: Sancti Celidonia, Sant Celdoni, Sent Salony, Sanseloni, San Celoni.

logo bosc cuina patrimoni granEl nom és originari d'un màrtir cristià, del qual rebé el nom la capella que es construí a peu del camí ral de Barcelona a Girona. La bona situació geogràfica de la capella i l'empenta de l'orde militar de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, propietaris de la vila des de 1151, propiciaren el creixement de cases al seu entorn, la fortificació de la vila i la creació del mercat fora muralla (segle XII). Aquest nucli de població prengué el nom de la capella: Sant Celoni.

Marca Turística
Sant Celoni té una marca turística que recull tres dels grans atractius que té el municipi: Bosc Cuina i Patrimoni. A més, identifica Sant Celoni com un lloc turístic singular, diferenciat, de qualitat i no de temporada.

 

Sant Celoni a la Viquipèdia
Llibret: Un passeig per la història i l'arquitectura

Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Plaça de la Vila, 25  08470 Sant Celoni | Horari: dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina