Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

El Maribaus I

DificultatBaixa
SenyalitzadaSi
Distància1930 m.
Durada (caminant a 3 km/h)40 min.
 • Amb aquesta tranquil·la passejada que transcorre resseguint un petit tram del torrent de Maribaus, podreu observar diferents espècies d'arbres, el pas de fauna de Maribaus i bones vistes de Sant Celoni amb el Montnegre al fons.

  Ens acostem fins el  Parc de la Rectoria Vella on podreu gaudir de la presència de dos arbres singulars per les seves dimensions: el xiprer de l'església de Sant Martí de Pertegàs i el lledoner de la Rectoria Vella. El primer, que acompanya l'església i s'estira cap al cel obrint la capçada per sobre la teulada, va ser plantat a principis del s XX i té una alçada de 25m. El lledoner de la Rectoria Vella el trobareu a la part del darrera la Rectoria , entre el carril bici i la riera de Pertegàs. Es tracta d'un arbre molt lligat a la societat rural, perquè de la seva fusta se'n feien tota mena d'eines de camp com forques, mànecs,...

  Des del lledoner de la Rectoria Vella preneu el camí del carril bici en la mateixa direcció que l'aigua del Pertegàs i de seguida arribareu a les basses artificials de la mina de Can Matas. Una mica més avall, a mà esquerra, travesseu el Pertegàs per una petita passera i preneu el camí de l'esquerra que ressegueix el torrent de Maribaus. Durant aquest trajecte, si sou observadors, podreu distingir diferents espècies d'abres de ribera. Els que trobaríem de manera natural en totes aquestes rieres i sots són, ara per ara, els menys comuns: el vern, el freixe de fulla petita, l'avellaner i l'om. També trobarem, en més quantitat, robínies i plàtans.

  A pocs minuts d'haver enfilat el torrent de Maribaus passareu per sota d'un antic aqüeducte, anomenat el pont del vi, mostra de l'art rural i de la integració d'aquest tipus de construccions en el paisatge natural. A les seves pedres hi creixen molses i falgueres que busquen la humitat del rec. Més endavant podrem travessar l'obra del TGV per dins el magnífic pas de fauna. Els passos de fauna es construeixen en llocs on s'han creat barreres longitudinals que no permeten la lliure circulació d'animals d'un costat a l'altre, com ara el TGV. Es fan amples i alts per garantir l'efectivitat del pas, i en algunes zones del territori, com a Sant Celoni, són especialment importants perquè no tenir-los significaria fer una barrera definitiva entre dos parcs naturals, el Montseny i el Montnegre.

  Travesseu el pas de fauna i enfileu-vos a mà dreta fins a la drecera de Campins.Travessarem de nou el TGV, però ara pel pas habilitat per vehicles i vianants, molt més estret que el pas de fauna i seguirem la pista que voreja els camps per sobre can Riera de l'Aigua fins l'escola Pallerola. Des del camí també podrem veure un altre dels arbres notables de Sant Celoni, el lledoner de can Riera de l'Aigua, al marge esquerre del camí que porta a la casa. Es tracta del lledoner més gruixut del municipi de Sant Celoni, i el seu port i el lloc on es troba li confereixen una gran bellesa.

  Si voleu tornar a la Rectoria Vella, ho podeu fer pel passeig del Pertegàs, travessant la riera pel pont del Pallerola. Si us fa gràcia veure més de prop l'aigua, abans de creuar el pont surt un caminet riera amunt que us portarà fins a la passera que hem travessat al principi, quan ens hem endinsat pel torrent de Maribaus.

   

  Icona audioÀudio: El Maribaus (Punt 7 Ràdio, 5/04/2017)

 • Itinerari

  1. Jardí de la Rectoria Vella (foto | info)
  2. Basses de la mina de Can Matas (foto)
  3. Pont del vi (foto)
  4. Can Riera de l'Aigua (foto)
  5. Lledoner de Can Riera de l'aigua (foto)
  6. Pont del Pallerola (foto)
  7. Passeig del Pertegàs (foto | info)

TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina