Ajuntament de Sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25  |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71

Localització Cercar Facebook Twitter Instagram

El Pla de la Ferreria

DificultatBaixa
SenyalitzadaNo
Distància2462 m.
Durada (caminant a 3 km/h)50 min.
 • Us proposem una passejada quasi circular pel Pla de la Ferreria, seguint el traçat del Camí Ral, l'antiga Via Augusta romana, des de l'extrem urbà de la Batllòria fins a l'antic Hostal i la Ferreria, tornant per la riba de la Tordera.

  Comencem l'itinerari al final del carrer Major de la Batllòria. Un petit corriol a mà dreta ens porta a una passera sobre la riera del Sot Gran. L'actual passera era antigament el pas sobre la riera de la Canal, un petit aqüeducte de rec que portava l'aigua de la Tordera des de l'actual camp de futbol fins al Molí i als horts del Pla de la Ferreria. A l'extrem dret de la passera encara podem veure la boca de la Canal.

  Retornem cap al nucli urbà pel carrer Major i agafem el primer carrer asfaltat que trobem, el carrer de Breda, cap a l'esquerra. A mig camí trobem un gran pollancre, de dimensions espectaculars. Al final del carrer, on acaba l'asfalt, arribem al Camí Ral. Tombem a l'esquerra, i entrem al Pla de la Ferreria.

  En pocs metres trobem una plantació de pi insigne, i a continuació, passem sobre la riera del Sot Gran per una passera de fusta, la passera de l'Àngel. Immediatament a l'esquerra podem veure l'antic Molí. Més endavant arribem a l'Hostal nou, un segon hostal que el senyor de Gualba obrí al s. XVI i que completava l'oferta d'hostatgeria que ja oferia l'Hostal El Ribot, a l'esquerra, i la Ferreria, que dóna nom a la plana i es construí alhora que l'Hostal nou, a la dreta. Ambdós edificis formen un conjunt d'especial interès històric, no debades en aquest lloc s'aturaren durant segles els vitgers que anaven i venien de Barcelona a Girona per fer nit a l'Hostal, mentre tenien cura de cavalls i carruatges a la Ferreria.

  Més enllà, el camí Ral travessa antics camps de conreu, alguns dels quals representen els darrers exemples d'explotació agrària de la conca mitjana de la Tordera. Si seguíssim el camí Ral arribaríem en pocs metres a Ca la Verneda, típica masia de pagès tradicional, i al final, a Hostalric.

  A uns 300 metres de la Ferreria deixem el Camí ral i agafem un camí a mà dreta que davalla fins al riu. Travessem prats i erms fins al final, on el camí tomba a la dreta i mena a un gual enmig d'un imponent espigó de granit que dóna accés directe al riu i permet travessar-lo quan porta poca aigua. L'indret és un mirador excepcional que permet apreciar l'espai obert del paratge, amb el curs del riu a dreta i esquerra, l'amplada de la llera en aquest punt, i la profunditat de l'espai a la riba contrària.

  Seguim el camí en direcció a la Batllòria tot travessant un petit rierol sec, i seguim el curs del riu a contra corrent. La llera del riu en aquest punt és ample i les aigües van calmades, i si us animeu a acostar-vos a algun braç d'agua lenta podeu trobar ànecs collverd o tortugues de rierol entre les bogues, o fins i tot martinets blancs o bernats pescaires. El punt d'arribada és el nou pont, davant del camp de futbol.

   

  Icona audioÀudio: El pla de la Ferreria (Punt 7 Ràdio, 12/04/2016)

 • Itinerari

  1. La Canal (foto)
  2. Pollancre (foto)
  3. Passera de l'Àngel (foto)
  4. Molí (foto)
  5. La Ferreria (foto)
  6. Hostal Nou (foto)
  7. Cami cap al riu (foto)
  8. Gual de l'espigó (foto)
  9. Braços de la Tordera (foto | foto | info)
  10. Camp de futbol (foto)

 • Passejades relacionades
TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE TURISME SOSTENIBLE

Ajuntament de sant Celoni

Oficina de Turisme Can Ramis - Pl. de la Vila, 25   |  08470 Sant Celoni  | Tel. 93 867 01 71 | Contacta'ns
Pujar al principi de la pàgina