L'aigua és un element imprescindible per a la vida, alhora que indispensable per al desenvolupament de les nostres activitats socials i econòmiques. A l'àrea Mediterrània l'aigua és un bé escàs i limitat, d'aquí la necessitat de fer-ne un ús racional. Aplicar criteris d'estalvi i eficiència, i preservar les fonts de subministrament i els medis aquàtics, són aspectes claus de la nova cultura de l'aigua.
L'aigua a Sant Celoni prové bàsicament de diferents pous i mines de la zona, són tractades per a la seva potabilització i l'empresa concessionària del servei, AGBAR, la distribueix als diferents consumidors. En període estival o en episodis amb incidències es pren aigua de la canalització d'aigües del Ter-Llobregat.
Totes les captacions d'aigua del municipi es reben al dipòsit de Can Sans, i des d'aquest punt es distribueix l'aigua a les diferents zones de l'abastament de Sant Celoni, ja sigui per elevació, ja sigui per gravetat. L'abastament actual disposa d'un conjunt d'instal·lacions telecontrolades que permeten la supervisió i, en alguns casos, l'actuació de forma remota sobre el funcionament de les instal·lacions.
El principal ús de l'aigua és el domèstic. Un cop consumida, l'aigua se'n va per la xarxa de clavegueram fins a l'estació depuradora d'aigües residuals de Sant Celoni (al Polígon Molí de les Planes) on es tractada i retornada a la Tordera.
Qualitat de l'aigua
La qualitat de l'aigua és analitzada en funció del nombre de m3 d'aigua diàriament subministrada seguint el Pla de Mostreig Analític, d'acord amb el Reial Decret 140/2003, que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà.
Segons el punt de captació, l'aigua subministrada presenta diferents característiques.
Els cabals captats de les Mines de Palautordera són els de millor qualitat en condicions normals tot i que en èpoques de pluja presenten nivells de terbolesa elevats. És per això que el seu tractament exigeix una desinfecció menor que les aigües de la zona de la Mina de Mosqueroles, que per ser més superficial, presenta valors de color més elevats i requereix d'una major desinfecció.
L'aigua dels Pous de la Batllòria estan influenciats pel ferro i el manganès present en aquella zona.
L'extracció temporal d'aigua d'ATLL presenta una problemàtica específica derivada del fet que es tracta d'aigua crua provenint de l'embassament la qual cosa comporta un color residual que, tot i que dins de la normativa, és més elevat que el de la resta de les captacions el que fa que a final d'estiu el color de l'aigua d'abastament sigui lleugerament més alt que a l'hivern.
Tanmateix, la totalitat de l'aigua d'abastament es barreja en el dipòsit de La Salle, on es clorada i es distribueix tant a xarxa com a la resta de dipòsits de distribució. Les anàlisis periòdiques realitzades estan d'acord amb la normativa sanitària actualment vigent.
Periòdicament els resultats de les analítiques realitzades són enviades al SINAC (Sistema de Información Nacional de Agua de Consumo) on es poden consultar (enllaç)