Aquest dimecres 14 de maig, l'alcalde Joan Castaño va rebre a les 4 alumnes de l'Institut Baix Montseny que aquest darrer cap de setmana van participar als actes d'alliberament del camp a Mauthausen i a les seves famílies en un emotiu acte.
Les joves van viatjar acompanyades per Fina Ferrando i, a títol personal, per la regidora de Cultura i Educació de l'Ajuntament, Júlia de la Encarnación i una tècnica de la mateixa àrea. Aquest viatge ha estat possible gràcies a una subvenció de l'ajuntament de Sant Celoni perquè ja no hi ha subvenció del govern central.
Van visitar els diferents llocs de memòria: Hartheim, Mauthausen i Gusen i van participar en els actes d'homenatge internacionals i en les activitats pedagògiques del viatge. També van participar en els parlaments de dos dels actes:
El viatge va tenir una càrrega simbòlica especial perquè es va col·locar una placa en memòria dels celonins que van patir i morir a Mauthausen i els seus subcamps, tal com s'havia acordat a les I Jornades de la Memòria històrica, celebrades al novembre del 2013.
Però la tasca més important ve, ara, després del viatge, perquè les joves explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni per donar testimoni i ajudar a conscienciar els joves de que cal estar molt alerta per evitar que barbàries com les que van cometre els nazis o d'altres similars, no es tornin a consentir.
A l'acte de rebuda de les joves, també, han participat el president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga, i les col·laboradores i professores de l'Institut, Fina Ferrando i Laura Sicart.
La regidora de Cultura i Educació, Júlia de la Encarnación, va demanar a les joves “sigueu ciutadanes actives, ciutadanes que no es resignin, mai còmplices de l'oblit ni de la indiferència. Tots hem d'assumir la part de responsabilitat que ens toca conservant la memòria de tant patiment i treballant per l'eradicació arreu del món del patiment que provoquen les guerres i l'explotació”.