16/05/2014

L'alcalde rep les 4 alumnes de l'IES Baix Montseny que han viatjat a Mauthausen als actes de commemoració de l'alliberament del camp

Ara les joves explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni  per ajudar a conscienciar els joves del perill del neofexisme

Alumnes viatge a MauthausenAquest dimecres 14 de maig, l'alcalde Joan Castaño va rebre a les 4 alumnes de l'Institut Baix Montseny que aquest darrer cap de setmana van participar als actes d'alliberament del camp a Mauthausen i a les seves famílies en un emotiu acte.

Les joves van viatjar acompanyades per Fina Ferrando i, a títol personal, per la regidora de Cultura i Educació de l'Ajuntament, Júlia de la Encarnación i una tècnica de la mateixa àrea. Aquest viatge ha estat possible gràcies a una subvenció de l'ajuntament de Sant Celoni perquè ja no hi ha subvenció del govern central.

Van visitar els diferents llocs de memòria: Hartheim, Mauthausen i Gusen i van participar en els actes d'homenatge internacionals i en les activitats pedagògiques del viatge. També van participar en els parlaments de dos dels actes:

  • Un acte a l'anomenada escala de la mort de Mauthausen que conduïa a la pedrera on els deportats realitzaven els treball forçats. Les joves van honrar la memòria de tots els homes i dones que van patir i morir  allí, encenent una espelma i interpretant El cant dels ocells amb un violí. També van denunciar, amb fermesa, que “al nostre món, tot i que l'esclavitud ha estat oficialment abolida, continuen havent infants, joves i adults legalment lliures però que han de realitzar treballs o serveis contra la seva voluntat i sota amenaces de càstig. La pobresa, la discriminació i la necessitat de migrar converteix a moltes persones en treballadors vulnerables, sotmesos a condicions extremes. Per últim, van instar als joves a lluitar, de forma activa i compromesa, per l'eradicació de qualsevol tipus d'explotació”.
  • Als actes internacionals del Memorial de Gusen davant les 21 delegacions de països de tot el món, les joves celonines van parlar en nom dels néts i nétes que molts d'aquells homes i dones deportats no van poder tenir o conèixer. Van recollir el seu testimoni i els seus ideals de lluita per la llibertat i la igualtat i van manifestar el seu compromís de donar a conèixer la política d'exclusió, persecució i extermini de pobles i col·lectius sencers, en nom d'ideologies que no respecten cap dels drets de l'home, per evitar, amb fermesa, el rebrot dels partits neofeixistes en molts països europeus.

Placa en record celonins MauthausenEl viatge va tenir una càrrega simbòlica especial perquè es va col·locar una placa en memòria dels celonins que van patir i morir a Mauthausen i els seus subcamps, tal com s'havia acordat a les I Jornades de la Memòria històrica, celebrades al novembre del 2013.

Però la tasca més important ve, ara, després del viatge, perquè les joves explicaran la seva experiència a totes les escoles de Sant Celoni  per donar testimoni i ajudar a conscienciar els joves de que cal estar  molt alerta  per evitar que barbàries com les que van cometre els nazis o d'altres similars, no es tornin a consentir.

A l'acte de rebuda de les joves, també, han participat el president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga, i les col·laboradores i professores de l'Institut, Fina Ferrando i Laura Sicart.

La regidora de Cultura i Educació, Júlia de la Encarnación, va demanar a les joves “sigueu ciutadanes actives, ciutadanes que no es resignin, mai còmplices de l'oblit ni de la indiferència. Tots hem d'assumir la part de responsabilitat que ens toca conservant la memòria de tant patiment i treballant per l'eradicació arreu del món del patiment que provoquen les guerres i l'explotació”.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina