Inici / Cultura / Jornades de la Memòria Històrica a Sant Celoni / II Jornades de la Memòria Històrica: divendres 7 i 14 de novembre

La II República a Catalunya i a Sant Celoni, evolució política i social (1931-1936)

Taller d'espardenyes Montané

L'any passat es van començar les Jornades de la Memòria Històrica de Sant Celoni amb el tema de l'exili i van servir per donar a conèixer l'èxode que hi va haver cap a França després de la guerra, tant des de Catalunya i Espanya, com des del mateix poble de Sant Celoni. Després d'investigar l'exili de polítics i soldats celonins que van participar en la guerra, es van poder traçar els durs itineraris que van fer en els seus camins d'exili, alguns dels quals van acabar a Mauthausen.

Excursió Casal Català Republicà

Aquest any s'ha escollit el tema de la II República fins a l'esclat de la Guerra Civil. Es tractarà de l'evolució política i social d'aquesta època convulsa, que neix amb una gran il·lusió, arran de la fugida del rei i la proclamació del nou règim republicà a partir d'unes eleccions municipals que es van celebrar el 12 d'abril de 1931. El professor Pelai Pagès tractarà del tema a nivell de Catalunya i Josep M. Abril ha fet recerca per poder explicar el trasbals d'aquests anys a Sant Celoni, on sempre va guanyar la Lliga, tot i que a Catalunya s'imposà Esquerra Republicana. Una taula rodona amb persones del poble evocarà els seus records de l'època i ens els farà presents.

Programa II Jornades Memòria Històrica Programa (pdf)

 

 

Activitats:

25 octubre, dissabte

  • Sortida cultural al Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Cotlliure, ciutat per on van passar molts exiliats i on és enterrat el poeta Antonio Machado. Tot el dia. La sortida es repeteix a causa de la bona acollida que va tenir l'any passat. (+ info)

7 novembre, divendres
A partir de les 7 del vespre, a la sala Bernat Martorell (Can Ramis). Primera sessió de les Jornades (+ info)

  • Presentació de les jornades a càrrec de Júlia de la Encarnación, regidora de Cultura i Fina Ferrando, historiadora i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni
  • Conferència: Els canvis polítics i socials durant la II República a Catalunya (1931-1936), a càrrec de Pelai Pagès, doctor en Història i professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona
  • Comunicació: Viatge a Mauthausen 2014, organitzat per l'Amical de Mauthausen i col·locació de la placa en record dels celonins deportats a càrrec de les alumnes de l'IES Baix Montseny que van anar a Mauthausen aquest any.
  • Inauguració de l'exposició Imatges de Sant Celoni entre 1931 i 1936 a Can Ramis (+ info).

14 novembre, divendres
A partir de les 7 del vespre, a la sala Bernat Martorell (Can Ramis). Segona sessió de les Jornades (+ info)

  • Conferència: La II República a Sant Celoni entre 1931 i 1936. El predomini de la Lliga sobre les esquerres a càrrec de Josep M. Abril, historiador i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni.
  • Taula rodona: Records de la II República a Sant Celoni amb la participació de diversos celonins i celonines que aportaran records i anècdotes sobre aquesta època.

Del 8 al 23 de novembre
Dissabtes de 6 a 8 del vespre, diumenges i festius de 12 a 2/4 de 2 del migdia i de 6 a 8 del vespre, a Can Ramis

  • Exposició: Imatges de Sant Celoni entre 1931 i 1936 (+ info)

 

Organitza:
Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni
Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador,
Ajuntament de Sant Celoni

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina