Abans de començar el procés de recerca de feina, és important prendre uns moments per reflexionar i preguntar-nos: Com sóc? Què sé fer? Qué vull fer? Què puc fer?...
L'autoconeixement és un punt de partida clau en tot procés de recerca de feina, no es centra només en els nostres coneixements i experiència, sinó en prendre consciència de la nostra personalitat, dels nostres interessos personals, les nostres aptituds i actituts, les nostres habilitats.... ens ajudaran a determinar el nostre objectiu professional.
Sovint la percepció que tenim de nosaltres mateixos no es correspon amb la que tenen les altres persones d'un mateix. Conèixer els punts forts i febles vers les exigències del mercat laboral ens ajudarà a trobar la feina que busquem, i a definir i trobar el nostre perfil professional.
A l'hora de buscar feina, hi ha diversos factors que intervenen, els més importants a tenir en compte: la ocupabilitat i la disponibilitat.
- Ocupabilitat: És la facilitat d'un demandant d'accedir a un lloc de treball. Està determinada per la seva formació, experiència i característiques personals, en relació amb les ofertes concretes existents i els altres demandats amb els quals es competeix.
- Disponibilitat: És la possibilitat del demandant d'acceptar una oferta concreta. Està determinada per l'actitud personal del demandant davant les condicions d'una ocupació: jornada, salari i horari.
És important ser capaç de:
- Poder identificar 2 o 3 llocs de treball que més fàcilment pots aconseguir segons les teves capacitats i les condicions que demana el mercat de treball.
- Saber quines coses/situacions t'ajuden en moments difícils. Quin objectiu professional tens a curt i mitjà termini.
- Identificar els teus punts forts i els teus punts febles en relació amb la teva feina.
- Quines condicions horàries i laborals són imprescindibles per tu en aquest moment.
- Què et costa i què et resulta més fàcil, de tot el que has de fer per cercar un lloc de treball. Els teus punts forts i els teus punts febles quan fas una entrevista.