Diumenge, 14 de maig de 2017  -  2/4 de 8 matí

Ruta dels Senders del 1714, etapa 6 (La Batalla dels Prats de Rei)

Activitats del CESC

Aquesta ruta circular recorre l'escenari d'un dels episodis rellevants de la guerra de Successió en la qual es va dirimir la sobirania del Països Catalans. Tot i que la Batalla dels Prats de Rei representà una victòria de les tropes austriacistes aliades amb els catalans, la guerra va acabar amb la pèrdua
de les llibertats nacionals i la submissió de Catalunya al Regne d'Espanya i a Felip d'Anjou.

La batalla dels Prats de Rei va tenir lloc el 1711, tres anys abans de la caiguda de Barcelona. Hi participà un gruix important de les tropes i comandaments principals al país: per la part borbònica, el dic de Vendôme, amb 35.000 soldats; per la part austriacista, el mariscal Guido Von Starhemberg, cap del exèrcits aliats de l'arxiduc Carles d'Àustria, amb 22.000 efectius. Després de quatre mesos, Starhemberg va obligar l'exèrcit borbònic a fugir de Lleida. El campament de las forces austriacistes va ser aixecat el Nadal de 1711.

Aquets són el punts claus de la ruta:

  • Torre de la Manresana: La torre vaser l'observatori estratègic del comandament aliat. El Compte Starhemberg s'instal.là amb el seu estat major a la propera masia de cal Roca, actualment enderrocada.
  • Masia Albareda: El 19 de setembre de 1711 hi foren rebutjats dos batallons francesos que havien atacat la línia aliada. Les tropes borbòniques van patir algunes baixes i el bàndol austriacista diversos ferits.
  • Ermita de Sant Ermengol: Els turons i els plans propers constituïen part de la rereguarda borbònica. En aquest indret, fora de l'abast de l'artilleria aliada, s'hi estacionaven les unitats de cavalleria.
  • Cal codina de la Quadra: A prop de la masia hi havia estacionades diverses unitats d'infanteria, cavalleria i bateries d'artilleria de la rereguarda franco-espanyola
  • Solanelles: En els plànols, Solanelles rebia el nom de Colonelles. Ocupa el punt més alt de la serra; des dels seus límits es domina la depressió del riu Anoia i el sector nord del camp de la batalla.
  • Ca l'Estrada: Masia situada a llevant de la vila dels Prats de Rei. Els entorns de ca l'Estrada eren una posició estratègica borbònica. En els plànols de la batalla el mas consta com a Calsina; (Calsina, on l'enemic tenia 300 granaders).

Final de la 6ª etapa de la ruta dels Senders del 1714 (Temporada II)

Fitxer Acrobat-PDF de (120.61kB)

Fitxer: FITXA_LA_BATALLA_DELS_PRATS_DE_REI.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 120.61 kB

Lloc: Plaça Comte del Montseny
Organitza: Secció de Senders del CESC
Preu: SOCIS: 15 € / NO SOCIS: 22 € / MENORS 14 ANYS: 7 €
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappAfegir l'acte al vostre calendari
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina