01/02/2024

Sant Celoni entra en estat d'emergència per sequera

emergència sequeraSant Celoni és un dels municipis que entren en fase d’emergència per la sequera. La Generalitat de Catalunya ha establert un nou decret arran de les baixes reserves d’aigua en els embassaments del Ter-Llobregat i Darnius-Boadella que afecta 202 municipis, un d'ells Sant Celoni.

Per fer front a aquesta situació, s’ha establert tot un seguit de mesures per reduir el consum d’aigua potable i recursos hídrics que afecten la vida quotidiana de la ciutadania. En l'àmbit municipal, l'Ajuntament ha creat una comissió de treball multidisciplinari encarregada d’implantar i comunicar aquestes mesures als usuaris dels diferents serveis afectats i afegir-ne d’altres que puguin ajudar a reduir el consum d’aigua en aquesta fase d’emergència per sequera. En les pròximes setmanes anirem informant de les mesures que s’acordin i quina serà la seva implantació.

A escala general, aquestes són les restriccions:

 • Volum màxim d'aigua per habitant i dia
  Els volums totals d'aigua que entrin al dipòsit municipal per a l'abastament de la població no poden superar els 200 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials)
 • Neteja de vehicles
  Es prohibeix la neteja de qualsevol mena de vehicle excepte que la neteja es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d'aigua
 • consells estalvi aiguaNeteja de carrers i mobiliari urbà
  . Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica. 
  . Es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.
 • Reg de zones verdes i jardins, públics i privats
  Queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte:
  . Per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques.
  . El reg s'ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d'aigua indispensable. S'ha d'indicar de manera visible l'origen de l'aigua utilitzada, no potable.
 • Reg d'horts, públics i privats
  Queda prohibit l'ús de l'aigua per a reg d'horts, tant de caràcter públic com privat
 • Reg esportiu
  . El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica. 
  · S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent si cal el tancament de dutxes.
  · El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable.
 • Piscines Públiques, privades, comunitàries 
  Està prohibit l’ompliment total o parcial de tota mena de piscines. Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de:
  · Piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres). 
  · Piscines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.

  Està permès l’ompliment i reompliment parcial de:
  · Piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, així com en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
  · Piscines d’aigua de mar: es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores)
 • Fonts ornamentals
  Es prohibeix l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua excepte els refugis de fauna en perill d'extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d'aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.
 • Pistes de gel i altres usos temporals
  Es prohibeix la realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d'ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.
 • Eliminació de pols en l'aire
  Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina