01/07/2024

Canvi de l'estat de sequera: Sant Celoni passa a estat d'alerta

sequera_alertaSant Celoni surt de l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica i passa a l'estat d'alerta, arran de la recuperació dels volums d'aigua emmagatzemada als embassaments. Tot i això, el període estival es presenta encara difícil i preocupant, i la conscienciació ciutadana és clau a l'hora de mantenir la reducció del consum d'aigua. 

La Fase d'alerta suposa les següents restriccions a l'ús urbà de l'aigua:

Consums per a l'abastament de la població
Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 250 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials).

Reg de jardins i zones verdes

  • El reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, s'ha de fer només en l'horari de menys insolació (de 20 h a 8 h).
  • La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable i s'ha d'adaptar en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja, sigui utilitzant sensors automàtics o mitjançant altres formes de supervisió del reg. En qualsevol cas, no es pot superar una dotació de 450 m³/ha/mes.
  • El reg dels jardins particulars es pot fer, com a màxim, dos dies cada setmana.  Per defecte, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar el dimecres i el dissabte, i els que tinguin numeració senar el dijous i el diumenge

Neteja de carrers, paviments, façanes i similars

  • Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d'aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d'aigua per arrossegar la brutícia. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d'alta pressió.
  • Els serveis municipals han de fer la neteja amb la mínima despesa d'aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l'ús d'aigua no procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable.

Ompliment de piscines
La utilització d'aigua per l'ompliment de piscines queda limitada als casos següents:

  • No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l'aigua
  • Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres.
  • Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
    • En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
    • Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut
    •  Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial i de piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat on consta que pateixen alteracions de la conducta
    • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques

    Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua
    Resta prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua. Com a excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible per mantenir-la. En qualsevol cas, s'ha d'estudiar i, si és viable, s'ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a un entorn que n'asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.

    Neteja de vehicles
    La neteja de qualsevol classe de vehicle queda limitada als casos següents:

    •  Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda
    • Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.

    Ús d'aigua en granges
    L'ús en granges d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per a aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o d'altres d'una eficàcia equivalent.

    Eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire
    Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire

    Podeu consultar la resolució de l'ACA aquí

    Comparteix aquest contingut
    Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
    Versió per imprimir
    Versió per imprimir

    Informació relacionada

    Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
    Pujar al principi de la pàgina