Temps d'ús pantalles


L’Agència de Salut Pública de Catalunya informa que els adolescents passen una mitjana de 3 hores al dia al mòbil, principalment en xarxes socials i missatgeria. El seu ús intens comporta trastorns del son, sedentarisme, símptomes d’ansietat i depressió

Un Estudi d'Unicef, un 15% de joves tenen problemes de salut mental, derivat entre d'altres factors i variables, per un excés d'exposició a les pantalles.



Més informació

  • L’ús excessiu del mòbil pot comportar efectes negatius com trastorns del son:  insomni, somnolència durant el dia, etc.
  • L’ús del mòbil abans de dormir pot afectar la qualitat i durada del son en adolescents. 
  • La llum blava emesa pels dispositius inhibeix la producció de melatonina, l’hormona que regula el son. 
  • Els adolescents que fan ús del mòbil tendeixen anar a dormir més tard, cosa que redueix les hores totals de son i afecta al rendiment acadèmic. També pot provocar baix nivell de concentració i retenció d’informació.
  • El sedentarisme també pot ser una conseqüència de l’ús prolongat de l’ús del mòbil i pantalles, i provoca a llarg termini problemes de salut com ara l’obesitat i problemes cardiovasculars.
  • Altres problemes de salut associats són: dolors musculars, dolor de cervicals, d'esquena, de mans causats per una postura encorbada.


Recomanacions útils

Regular el temps d'ús i horari del mòbil (quan es pot fer servir i durant quant de temps).

Quan i Quant: 

  • Utilitzar els dispositius mòbils després d'haver finalitzat les tasques escolars i les domèstiques, mai durant els àpats. 
  • Substituir el temps dedicat als dispositius mòbils per activitats de lleure i trobades amb amics, amigues i familiars de forma presencial.
  • Fomentar el descans de 15 minuts per a cada hora que s'estigui davant d’ una pantalla.
  • Negociar amb el fill/a, establir i arribar a acords a partir d'una edat adolescent sobre el temps d’ús del mòbil, les app's i aplicacions a visitar, les edats mínimes per a configurar-se un perfil a les XX.SS (posar límits clars sobre aquests aspectes i mantenir-los).
  • Posar temporitzadors al mòbil i/o animar a posar-los als dels teus fills/es, per tal, de no excedir-se en el temps.
  • Desconnectar les notificacions que no siguin totalment rellevants per al dia a dia, així s'evita distreure's o estar fent altres coses. S'ha de fer veure al vostre fill/a la importància d' aquest aspecte i negociar-ho també abans d'entregar-li el dispositiu mòbil.

Més recursos

- Enllaç sobre control parental: Descarregar l’ aplicació des del Google Play escrivint el nom de l'App Family Link. Configurar a ajustos.

- Temporitzadors per a mòbil : Timer & Stopwatchhttps: www.online-stopwatch.com/spanish/

- Recomanacions per a pares: Family Tips

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina