L'estudi de l'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) de la Universitat de les Illes Balears del 2023 diu:
L'informe d’UNICEF del 2020 diu que un de cada 3 adolescents ha patit algun tipus d’assetjament.
Explicar de manera clara què és l’assetjament als fills i filles, establir un vincle de confiança. Això els ajudarà a identificar-lo, saber com actuar, si el pateixen o si en són testimonis.
Mostrar interès pel seu entorn digital, preguntant (sempre respectant la seva intimitat) amb qui sol parlar a les xarxes socials, de quins temes, quins perfils segueix o quins vídeos mira.
Tenir cura de la seva intimitat i conscienciar dels riscos d’exposar-se a les xarxes.
Ser respectuosos amb les dades personals, conscienciant del perjudici moral i emocional que es pot causar per difondre dades,imatges, gravacions...
Acompanyar emocionalment els fills i filles en tot allò que els afecta, enfortint la seva autoestima i les seves habilitats socials per prevenir possibles situacions d’assetjament.
Ser un bon model d’adult, evitant crítiques constants cap a les persones de l’entorn per tal que els fills i filles no normalitzin aquest tipus de comportament a casa.
Fomentar la responsabilitat i la prudència a l’hora de compartir informació a les xarxes, evitant la difusió de materials propis o d’altres persones sense consentiment.
Potenciar l’empatia en els fills i filles a través del nostre propi exemple, mostrant respecte i consideració cap als altres.
Comunicar, denunciar les pràctiques d’abusos, tant si les reben com si les reben altres.
Recursos per les escoles:
Recursos per a les famílies