Diumenge, 21 de juny de 2009  -  2/4 de 8 matí

Castell de Montsoriu

Sortida matinal de Natura
Tota la informació a la web del CESC: www.elcesc.org

Data i horari
Diumenge, 21 de juny 2009.  A les 7:30 h a la plaça comtes del Montseny , en cotxes particulars.
Calculem que entre la caminada + la visita guiada al castell necessitarem unes 6 hores.

Itinerari
És un recorregut circular d'aproximadament 12 km

Aparcarem els cotxes en un trencant de la carretera de Riells, on hi ha marques blanques i grogues del PR 203.

En una hora – hora i mitja arribarem al castell.

Esmorzarem a l'esplanada de les muralles i ens trobarem amb el guia que ens farà la visita comentada del castell.  La visita durarà entre una hora - hora i mitja...

De tornada, vorejarem el coll del Castellar, turó de les Palomeres, fins arribar a la riera de Riells.  Durant uns 20 minuts el camí segueix paral•lel a la riera.
El lloc és molt bonic, amb força corrent d'aigua.
Ens endinsem pel mig de cases de pagès, conreus i boscos fins a trobar un pont i un antic molí;  i amb quinze minuts més s'arriba a l'aparcament.


Important
Qui no vulgui fer tot el recorregut, té l'opció de deixar el cotxe a coll de Norri, (estalvi de 30 a 40 minuts de pujada ); visitar el castell amb tot el grup, i tornar a buscar al cotxe.


INFORMACIÓ SOBRE EL CASTELL

És una construcció militar medieval de les més notables de Catalunya.

El topònim Montsoriu, surt esmentat per primer cop l'any 923, a l'acta de consagració de l'església d'Arbúcies.
Més endavant, l'any 1.002, un document parla del terme del Castell de Montsoriu.  Per tant podem pensar que a inicis del segle XI el castell existia com a lloc organitzat i amb termes propis.
L'any 1.011 surt esmentat un Amat de Montsoriu, vescomte de Girona i pare d'Ermessenda, esposa

alhora de Guerau I de Cabrera, amb qui fundaren l'any 1.038, el monestir de Sant Salvador de Breda. D'aquest matrimoni neix la vinculació de Montsoriu amb la nissaga dels vescomtes de Cabrera.

Els fets historics i militars mes importants del castell s'esdevingueren a partir del segle XIII i XIV, moment del seu màxim esplendor.
L'any 1.285, els ocupants del castell resisteixen el setge de Felip l'Ardit de França i el de Pere III l'any 1.368 que mobilitzà 1200 homes per prendre el castell en la seva lluita contra la revolta del vescomtat de Cabrera, però no ho aconseguí.

El castell s'anirà abandonant paulatinament a partir del segle XV, desprès de les guerres dels Remences.

Des de l'any 1993 es duen a terme treballs arqueològics i de recuperació a través de camps de treball de joventut, sota la direcció tècnica del Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies).

Actualment el castell és propietat del Consell Comarcal de la Selva. El gestiona un Patronat format per diferents institucions i està en procés de restauració, i per tant tancat al públic.


Sabies que...?

  • La presència humana al turó es remunta a l'època ibèrica (s.IV-III a.C.). Fins i tot, la troballa d'una destral al recinte arqueològic podria remuntar l'ocupació del turó a l'època neolítica.
  • Al s.XIV es va construir una gran cisterna amb una capacitat d'uns 268.000 litres d'aigua per abastir la fortificació, una de les més grans d'entre els castells gòtics de Catalunya.
  • Originàriament el Pati d'Armes estava recobert per lloses de marbre i el terra de bona part del recinte residencial era fet de rajoles de ceràmica catalana.
  • Cada any, per la Diada de Sant Pere, patró de l'església del castell, es celebren concerts, dinars populars i visites guiades pel recinte.

Dificultat
No hi ha cap dificultat, el desnivell es d'uns 400 m des del punt de sortida fins al castell

Cal portar
Equipament personal, esmorzar i beguda. (Recomanem portar pantalons llargs, donat que al pas de la riera de Riells hi podem trobar ortigues).

Preu
Actualment el castell està gestionat per un Patronat i cobra una entrada simbòlica. Aquesta entrada + els serveis del guia que ens atendrà costen 3 €uros per persona.

Més informació
Cal confirmar l'assistència abans del dijous 18 de juny 2009, els dimarts i dijous de 7 a 9 del vespre al local o al telèfon del CESC 938675213, o contactant amb el responsable de la secció de Natura Sr. Josep Gensana: Tel. 938670569.

Lloc: Plaça Comte del Montseny
Adreça: Espais_Sant_Celoni_18
Organitza: CESC
Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en WhatsappAfegir l'acte al vostre calendari
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina