Bosc: Sots del Montnegre

Una proposta per observar els sots des de punts elevats de la muntanya, des dels camins que s´enfilen pels vessants i les carenes

Bosc, Cuina, Patrimoni

Durant aquest mes d'agost us presentem en aquest web una selecció de 10 passejades i itineraris, 10 receptes de cuina i 10 edificis del nostre patrimoni, una diferent cada tres dies. És una manera de proposar-vos activitats per gaudir d'aquest temps estiuenc, i alhora, de donar a conèixer la riquesa, varietat i bellesa del nostre bosc, la nostra cuina i el nostre patrimoni.

La situació privilegiada de Sant Celoni, porta d'entrada al parc natural del Montnegre i el Corredor i al parc natural del Montseny, fa que puguem gaudir d'una riquesa paisatgística extraordinària. A més, el fet d'estar al bell mig de la conca de la Tordera, creuada pel Pertegàs, fa que el nostre municipi s'hagi convertit en el punt de sortida per fer moltes de les passejades que ens permeten estar en contacte amb la natura.

Sot de can PonetAra, a mitja primavera, encara podrem distingir el bosc de ribera serpentejant pels fons de les valls, amb les fulles noves, toves i d’un verd grisenc intens. Són les fulles de verns, cirerers de bosc, gatells, freixes, oms, avellaners... Fa poques setmanes els sots es veien emblanquinats per la florida dels cirerers, arbres de fusta noble que a principis d’estiu, amb els seus fruits, omplen el bosc de bon aliment.

Un dels recorreguts que permet veure aquest espectacle és la pista de Sant Martí de Montnegre. A partir de can Xifré comença a enfilar-se pel solà de can Cases, i des d’alguns revolts es poden veure els sots del Montllorer primer i del Turó d’en Vives després: el sot de l’Alba, el sot d’en Caldera, el sot de les Obagues, el sot de les Maleses, el sot de la font de Llorà, el sot Gran d’en Cases, el sot dels Ternals...

Des de la Batllòria hi ha diversos camins, aquests més perdedors, que s’enfilen i des dels quals s’entreveuen sots a vegades curts, a vegades llargs i profunds, molts amb noms de cases (sot de can Macià, sot de can Patraques, sot de can Nyerro, sot de can Vernenc, sot de can Toni...) i alguns d’altres més curiosos: sot de la Mina, sot de les Raons, sot dels Embarrats, sot dels Vidriers...

A la vall de Fuirosos n’hi ha tants, de sots! Per exemple, a dalt de tot, el sot de la Brinxa, el sot de can Lari, el sot del Crous, el sot de la Canal, el sot dels Sords, el sot de la Vinya Vella, el sot de l’Infern, el sot de les Senyores, i molts d’altres. I a Olzinelles hi ha, entre d’altres, el sot de la Remor, el sot de les Mines, el sot de l’Arbre Estrany, el sot de l’Aranyal, el sot dels Llorers, el sot dels Cirerers, el sot de la Bóta, el sot de can Caseta... La llista de sots podria ser molt llarga i original, plena d’informació i coneixements de qui havia viscut i treballat aquesta muntanya, amb referència a cases, fonts, arbres, construccions, dubtes i sensacions.

Una visita al Montnegre intentant percebre aquesta quantitat de sots plens de vida, d’ambients diversos que amplien la riquesa biològica de la Muntanya de Baix, i sovint impenetrables per la nostra espècie, ens pot ajudar a sentir la immensitat d’aquest paisatge nostre tan proper.

 

Totes les propostes de Bosc, Cuina, Patrimoni

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina