Patrimoni: la Força

De la muralla que envoltava el nucli antic de la vila es conserven algunes restes i dues torres: la torre de la Força i la torre de l'Aymar

Bosc, Cuina, Patrimoni

Durant aquest mes d'agost us presentem en aquest web una selecció de 10 passejades i itineraris, 10 receptes de cuina i 10 edificis del nostre patrimoni, una diferent cada tres dies. És una manera de proposar-vos activitats per gaudir d'aquest temps estiuenc, i alhora, de donar a conèixer la riquesa, varietat i bellesa del nostre bosc, la nostra cuina i el nostre patrimoni.

El patrimoni arquitectònic és un dels elements del paisatge dels pobles i ciutats que de manera més directa i entenedora ajuda a conèixer-ne la història. Sant Celoni, per mostrar aquesta forta relació entre història i arquitectura, compta amb un atractiu cataleg d'edificacions, que il·lustra la llarga trajectòria del municipi, les primeres referències escrites del qual es remunten al segle XI.

La Força o muralla de la vila

La Força. Restes Portal de BarcelonaTot i ser el nucli originari de la vila, la muralla de la vila o també anomenada la Força, és desconeguda per bona part dels celonins i celonines. Aquest element tant representatiu de Sant Celoni és el testimoni de la formació de la Vila medieval. La muralla original tancava la zona de l'actual barri de la força, des de la Plaça Josep Alfaras fins a la plaça del Bestiar. El recinte emmurallat tenia aproximadament uns 37 m d'amplada i 135 m de perímetre i estava encerclat per un vall o fossat (d'aquí prové el topònim del carrer de les Valls).

Amb el creixement de la vila va ser necessari ampliar la muralla tres vegades. La primera expansió es va dur a terme al segle XIV i arribava fins on hi ha l'actual Ajuntament. La següent ampliació, dos segles més tard, tancava a la Torre de les Hores, on avui en dia trobem el C/ Sant Martí. L'ultima ampliació del recinte emmurallat anava de la Plaça Josep Alfaras fins a l'Hospital Vell, al barri de la Vilanova.

Actualment La Força està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i els seus elements més visibles són la torre de ca l'Aymar i la del carrer de les Valls, la qual es pot visitar.

La torre de la Força

Torre de la ForçaUn dels edificis més forts de la nostra vila és la torre de la Força, la qual ha resistit el pas del temps i avui en dia ja fa gairebé un mil·lenni que aguanta dempeus. Els primers documents que en fan referència són del 1154. La torre de la Força és, juntament amb la torre de l'Aymar, i a diferència de les altres tres torres que es creu que hi havia a la muralla, un dels elements més visibles i ben conservats de la Força.

Al 2006, l'Ajuntament va adquirir tres solars per promoure la rehabilitació de la torre. El novembre de 2007, van començar les obres. En una primera fase es van enderrocar els elements afegits a la torre, com la casa que l'aprofitava com a habitació al primer pis i com a part de la quadra a baix, i es van fer les excavacions arqueològiques de la zona. Després es va refer la part destruïda, es van consolidar les restes de la muralla i es va rehabilitat un cobert, per on puja l'escala de ferro que permet ascendir dalt la torre.

Torre de l'AymarDes de la seva inauguració, al 2009, la Torre de les Valls es pot visitar. L'horari d'obertura és dimecres de 10 a 13 i  dissabtes, diumenges i festius de 10 a 20.30 h.

 

Totes les propostes de Bosc, Cuina, Patrimoni

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina