ALGUNES CONSIDERACIONS GENERALS
- Seguir i mantenir una rutina de treball/estudis: aixecar-se a una hora fixa, planificar-se la feina a fer durant la jornada, descans i pausa entre tasques.
- Organitzar-se i facilitar-se la feina amb programes i aplicacions tant d’enviament d’arxius (Wetransfer, Evernote, Drive o Dropbox) com de gestió de projectes on line (Trello.com, Asana.com)
- Practicar i integrar bones pautes de gestió emocional per a quan aflorin les emocions més bàsiques per tal d’acceptar-les i sostenir-les:
- Ràbia (exercici intens i continuat per a canalitzar i drenar aquesta emoció)
- Tristesa (exercicis de respiració inhalant i exhalant lentament, escriure en una llibreta o diari tot allò que tens a dins cada dia o cada vegada que ho necessitis, parlar amb amics, família o parella per no caure en el síndrome del nàufrag, (aillament), demanar abraçades o escolta a gent propera.
- Por (realizar activitats d’autocura i protecció com buscar suports presencials o virtuals de persones de confianca, sentir i aceptar la tremolor del teu cos, etc)
RECOMANACIONS PER A GENT QUE CONSUMEIX I VOL APROFITAR EL MOMENT PER DEIXAR-HO
- Prendre consciència del consum (frequència, quantitat, hores de consum, estat d’ànim...).
- Connectar amb l’agraiment, l’orgull i la forca de voluntat per no consumir. Aprofita la situació per convertir-te en la millor versió/ més sana de tu mateix.
- Posar-te objectius petits i factibles per ex. només per avui no em fumaré el porro/ mesura d’alcohol, etc que fumo diàriament o si me’n solc fumar 4, provo amb 3 i vaig reduint la quantitat.
- Fomentar la bona gestió emocional i el moviment corporal intens compaginat amb exercicis de relaxació i respiració per a evitar el craving o desig de consum.
- Realitzar activitats complementàries/substitutòries del consum: contacte telefònic/virtual de gent de confiança on et puguis desfogar i explicar com et sents, evitar consum habitual de substàncies i de psicofàrmacs en la mesura del que es pugui.
- Realitzar activitats que proporcionin plaer: lectura, pel·lícules, series, activitats creatives dibuix, tocar instrument, composar cançons, cuina, compartir amb la família, jugar amb els fills i les mascotes, etc.
- Ajudar a algú de casa per distreure l’atenció i l’energia de cara a rebaixar la compulsió cap al consum.
- Escriure, portar un registre del que penso, sento i faig vers el consum.
- Reflexió o redefinició sobre el meu projecte vital: què vull fer, quines relacions vull tenir o mantenir, què m’agrada, què em va bé, què em motiva i em fa il.lusió...