24/04/2013

La Sala Bernat Martorell plena de gom a gom a la presentació del llibre d'en Fali Jiménez L'Orquestra Paleros

L'autor, que condueix el programa de Punt 7 Ràdio Sardana a fons, va fer un repàs de la rica i poc coneguda tradició celonina d'orquestres populars juntament amb Josep Ma. Abril

Presentació llibre Orquestra PalerosEl diumenge 21 d'abril, a les 12 del migdia, amb la Sala Bernat Martorell de can Ramis tota plena i amb gent dreta, es va presentar el llibre Orquestra Paleros. Sant Celoni, escrit per Rafael Jiménez i editat per l'Ajuntament. L'estudi posa en relleu la importància que va tenir l'orquestra Paleros, anterior a La Lira, que va estar activa a cavall dels segles XIX i XX. A més de l'evolució de l'orquestra i d'altres formacions celonines contemporànies, s'hi afegeix un acurat seguiment dels músics que les van integrar.

En l'acte, l'alcalde Joan Castaño va felicitar Rafael Jiménez, tot un referent en el món sardanista celoní, per la seva tasca en la recuperació de part del nostre passat com a poble per preservar-lo i divulgar-lo. Tot seguit Josep M. Abril va parlar del context històric, de la importància de les orquestres a les festes de l'època, i de la forta rivalitat que hi havia entre les entitats (Centre Popular i cal Xerric o l'Ateneu).

Presentació llibre Orquestra PalerosFinalment, Rafael Jiménez va fer un resum del llibre, destacant en especial la importància de la família Ballada com a impulsora de la formació musical. Els Ballada, que eren forners, tenien com a mal nom els Paleros a causa de la pala d'enfornar el pa. Va fer un repàs de l'evolució de l'orquestra Paleros, amb els diferents integrants, i el pas a cal Xarric l'any 1917, amb el nom d'Art Musical o La Principal de Sant Celoni més endavant. També va tractar d'altres orquestres de l'època, com l'Orquestra Soler o La Lira, que es va formar al Centre Popular el 1918, i de diversos músics i nissagues de músics que van tocar a les formacions de Sant Celoni.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina