19/09/2024

Inici de les obres de millora de la façana fluvial de Sant Celoni al polígon Molí de les Planes

Durant el mes de setembre s'iniciaran les obres de la Fase I del Projecte de millora de la Tordera al polígon Molí de les Planes

Millora façana fluvial 1Aquests treballs formen part d’un projecte més gran, promogut per l’Ajuntament de Sant Celoni, de millora de l’espai fluvial de la Tordera i de recuperació de l’itinerari de ronda del nucli urbà Tordera-Pertegàs

En aquesta primera fase es persegueix l’eliminació dels grans canyars formats al marge esquerre del riu, que no permeten el desenvolupament d’un bosc de ribera ben format. La canya comuna (Arundo donax) és una espècie exòtica que s’ha utilitzat històricament en l’ús de tutors per als treballs d’horticultura. L’abandonament de la seva gestió, la seva gran capacitat invasora i l’estat de degradació de les ribes dels nostres rius han suposat la formació de grans claps de canyars que redueixen molt la biodiversitat fluvial i, davant les avingudes, de mal comportament hidràulic.

Millora façana fluvial 2Per evitar que la canya hi torni a aparèixer, s’arrencaran i retiraran els rizomes i es farà una revegetació en claps arbustius i arboris i una hidrosembra dels terrenys. Posteriorment, s’executarà la fase II, que té per objectiu una millora de la biodiversitat i dels hàbitats de ribera per a la preservació de l’entorn natural.

Aquestes dues fases tenen un finançament important de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Millora façana fluvial 3La tercera part d’aquesta millora al polígon industrial serà l’execució del projecte de recuperació de l’itinerari de ronda Tordera-Pertegàs, facilitant la mobilitat i les possibilitats de lleure i gaudi de les persones. El camí s’ubicarà a la part superior del talús del riu, de manera que permetrà la interpretació de l’entorn fluvial als usuaris de l’itinerari evitant que es generi sobre l’espai fluvial cap impacte negatiu fruit de l’ús social.

 

Justificació de les actuacions

La zona verda del polígon industrial Molí de les Planes de Sant Celoni està situada majoritàriament en l’àmbit fluvial de la Tordera. Fa uns deu anys, quan es va fer la canonada d’ATL de la dessaladora de Blanes a la potabilitzadora de Cardedeu, en aquesta zona es van desmantellar uns horts indeguts que estaven a la riba del riu. Posteriorment, l’Ajuntament hi va adequar una instal·lació d’horta pública (sectors 1 i 2) que va suposar, en el cas del sector 2, la col·locació a la riba de comptadors i dipòsits d’aigua, tubs de reg, aixetes, pals metàl·lics per aguantar canyes, tanca cinegètica i parcel·les per a la sembra i plantació d’hortalisses. També es va marcar un camí per la riba, que donava accés a l’horta i, a més, formava part d’un camí ciclable senyalitzat perimetral al nucli de Sant Celoni, la Ronda Tordera-Pertegàs. 

L’any 2020, el temporal Glòria va arrasar el sector 2 d’horta pública i el camí de la riba. Sortosament, l’espai d’horta estava pràcticament inutilitzat, no hi havia usuaris i no hi va haver pèrdues en l'àmbit personal. Tanmateix, tant el camí com tots els elements de l’horta es van fer malbé. 

El 2022 l’Ajuntament de Sant Celoni va contractar la redacció d’un projecte que tingués per objectiu la recuperació de l’itinerari Ronda Tordera-Pertegàs al seu pas pel polígon industrial Molí de les Planes, el desmantellament de les restes del sector 2 de l’horta pública i la restauració ambiental de la zona verda/espai fluvial. Fruit d’aquesta contractació s’han redactat dos projectes, la restauració ambiental de l’espai fluvial i la recuperació de l’itinerari.

L’execució d’aquests projectes es justifica per la importància que té la restauració fluvial tant en la conservació de la biodiversitat i en l’adaptació al canvi climàtic com en l’aportació de serveis ecosistèmics a la població. 

Davant la pèrdua general de biodiversitat i els efectes del canvi climàtic, gestionar els espais naturals per garantir i ampliar els seus serveis ecosistèmics (ecosystem-based adaptation) es considera un objectiu estratègic en el marc de les Solucions Basades en la Natura (NBS) definides per la UICN el 2014 i per la UE el 2016. 

Ens trobem en un escenari climàtic on es preveuen episodis meteorològics extrems, com períodes de sequera prolongats, augment de la temperatura, pluges torrencials, etc. Cal treballar per tal d’augmentar la resiliència (capacitat dels ecosistemes de recuperar-se després d’una pertorbació significativa) dels nostres espais naturals i evitar la pèrdua de biodiversitat. 

Els espais naturals amb una bona estructura de la vegetació i la fauna associada proveeixen d’uns serveis ecosistèmics fonamentals per a la vida, com la regulació de la temperatura, la millora de la qualitat de l’aire i de l’aigua, la reducció del risc d’inundacions, la pol·linització i la producció d’aliments, etc. 

A més, treballar per a la millora de la biodiversitat repercuteix directament en la potenciació dels serveis ecosistèmics que, a la vegada, tenen un paper imprescindible en la salut i el benestar de tota la població. Possibilitar que les persones gaudeixin d’aquests espais contribueix directament en el seu benestar. 

L’execució del projecte de referència és una aportació més, en l'àmbit local, en la millora dels serveis ecosistèmics de la natura i a la resiliència enfront del canvi climàtic.

    
Consulta el projecte 

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina