11/03/2010

Les fotografies de Josep Ma. Cortina tornen a la Rectoria Vella

Dissabte a les 7 del vespre s'inaugura l'exposició Processons i benediccions d'abans

Cartell exposició Josep Ma. CortinaEl llegat fotogràfic de Josep Ma. Cortina tornarà a la Rectoria Vella del 13 març al 18 abril. En aquesta ocasió seran fotografies sobre les processons i benediccions dels anys seixanta. La inauguració tindrà lloc aquest dissabte a les 7 del vespre. El recull que es presenta no hauria estat possible sense el suport d'Antònia Coll, la qual ha mostrat la seva bona disposició per continuar fent mostres temàtiques de l'important fons del seu espòs Josep Ma. Cortina, que va morir el passat 29 de setembre. Aquesta exposició i les que seguiran són un homenatge a la tasca del fotògraf.

Processons i benediccions a Sant Celoni
La processó dels misteris, que recorria els carrers de la vila el Dijous Sant al vespre, tenia una tradició molt antiga. Era una de les processons més importants i els passos anaven a càrrec de diferents grups i confraries. Durant la Guerra Civil, però, es cremaren els misteris antics i el 1948 s'estrenaren els cinc nous gràcies a l'empenta de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle. D'aquesta manera la processó del Dijous Sant, que atreia molt públic de fora, tornà a ser una de les més prestigioses de la comarca. A partir de 1955, amb la reforma litúrgica, passà a fer-se el Divendres Sant i es suprimí a mitjan anys setanta. El 1966 i 1967 hi participà un grup d'armats, que encara li donà més solemnitat.

L'altra processó destacada era la del dijous de Corpus. Al seguici, hi participaven els infants que havien fet la primera comunió, les escoles de la vila, les banderes de les associacions religioses i el tàlem, amb el rector que portava el Santíssim Sagrament exposat a la custòdia. El més característic del Corpus eren les catifes florals que decoraven els carrers. Al començament només s'hi tiraven, aleatòriament, fulles i pètals de flors, però a partir de 1960 els germans de La Salle començaren a elaborar catifes amb dibuixos al•legòrics i ornamentals. La resta dels carrers aviat s'hi afegí i, a més de flors i verd, utilitzaven serradures tenyides per fer els dissenys. Tot el veïnat participava en la decoració del carrer i els balcons s'enramaven amb domassos i vànoves. La processó, però, es deixà de fer a mitjan anys setanta.

També es feia una processó per la Festa Major de setembre, en la qual la imatge de la Mare de Déu del Puig es portava pels carrers. Pel que fa a les benediccions, les més importants eren la dels animals, que es feia per Sant Antoni Abat i, la dels vehicles, per Sant Cristòfor.

Del 13 març al 18 abril de 2010
Inauguració: dissabte 13 de març a les 7 del vespre

Horari: dissabtes i feiners de 5 a 8 del vespre, dilluns tancat
diumenges i festius de 2/4 de 12 a 1 del migdia i de 5 a 8 del vespre.

Més informació, a l'Agenda

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina